VDK Life wordt gecommercialiseerd door vdk bank nv als financiële dienstverlener, distributeur en promotor.
Verzekeraar: BELFIUS INSURANCE NV, afgekort BELINS N.V., toegelaten onder het nr. 0037 om de takken leven en niet-leven te beoefenen (KB 04 07 1979, BS 14 07 1979). Maatschappelijke zetel: Karel Rogierplein 11 – B 1210 Brussel (België) - KBO nr.: BTW BE 405 764 064 - RPR Brussel.
Verzekeringstussenpersoon: vdk bank nv, FSMA 020230 A, of een van haar commerciële vertegenwoordigers. Maatschappelijke zetel vdk bank nv: Sint-Michielsplein 16, 9000 Gent - KBO - BE0400 067 788 - RPR Gent.
VDK Life is een individuele levensverzekering van tak 21 (ook wel spaarverzekering genoemd). Dit is een spaarproduct op middellange of lange termijn in de vorm van een levensverzekeringscontract. Het geld dat je spaart met een tak 21-verzekering, krijgt dan ook de naam “premie”, zoals bij andere verzekeringscontracten. Het belangrijkste kenmerk van een tak 21-verzekering is dat ze je grote zekerheid geeft over je spaargeld en over wat het jou zal opleveren, met name kapitaalbescherming, gewaarborgd rendement per premie en flexibele premies.
In het kader van de wettelijke bepalingen worden de financiële reserves van VDK Life door de verzekeraar belegd volgens volgende duurzame principes als beschreven in de Transition Acceleration Policy (TAP), de integratie van duurzaamheidrisico’s in het beleggingsproces, de verklaring over de “belangrijkste ongunstige effecten” op duurzaamheidsfactoren en het betrokkenheidsbeleid.
Pensioensparen is fiscaal interessant
Via de personenbelasting geniet je jaar na jaar een belastingvermindering van 30% op je stortingen*. De betalingen voor het pensioensparen komen enkel in aanmerking voor belastingvermindering als je een pensioenspaarfonds of -verzekering aangaat in België voor een minimum looptijd van 10 jaar.
Voor het inkomstenjaar 2022 kan je tot maximum 990 euro aan pensioensparen doen*. Het principe is heel eenvoudig: je stort tot 990 euro, je krijgt daarvoor een fiscaal attest van vdk bank, je vult dit bedrag in op je belastingaangifte en krijgt van de fiscus 297 euro cadeau in de vorm van belastingvermindering.
Je kan ook opteren om tot 1.270 euro te storten, met een fiscaal voordeel van 25% (317,50 euro). Vraag er expliciet naar bij je vdk-bankier.
*Let wel: de vermelde fiscale aspecten zijn op dit ogenblik van toepassing. De fiscale behandeling kan in de toekomst wijzigen.
Gunstig regime van eindbelasting
Ben je gestart met pensioensparen vóór je 55ste verjaardag, dan wordt in de maand volgend op je 60ste verjaardag een eenmalige eindbelasting van 8% ingehouden op je gekapitaliseerde stortingen. De gelimiteerde stortingen die je daarna nog doet (tot uiterlijk 31 december van het jaar waarin je 64 wordt), worden niet meer belast, maar je hebt wel nog recht op het fiscaal voordeel. Op die manier kan het rendement van je pensioenspaarinspanning een extra hoge vlucht nemen. Om te genieten van die voordelige eindbelasting, moet je pensioenspaarfonds of -verzekering minstens 10 jaar bestaan.
Als je pas met pensioensparen begon na je 55ste verjaardag, dan wordt de eindbelasting van 8% op je gekapitaliseerde stortingen ingehouden op de tiende verjaardag van je pensioenspaarfonds- of verzekering.
In geval van vervroegde terugtrekking zullen je gekapitaliseerde stortingen belast worden aan de marginale aanslagvoet van de participant.
Kortom, je neemt het kapitaal best niet op vóór je 60ste, doe je het toch, dan betaal je meer belastingen.
Geen roerende voorheffing
Naast het jaarlijks terugkerende fiscaal voordeel en de voordelige eindbelasting, geniet je bovendien vrijstelling van roerende voorheffing en betaal je geen verzekeringstaks.
Let wel: de vermelde fiscale aspecten zijn op dit ogenblik van toepassing. De fiscale behandeling kan in de toekomst wijzigen.
Flexibele betalingen
Met de VDK Life pensioenspaarverzekering bouw je op eigen ritme aan een mogelijk aanvullend pensioen. Je bepaalt zelf hoeveel en hoe vaak je stort, uiteraard rekening houdend met het fiscaal maximumbedrag . Wil je een jaar overslaan, dan kan je de pensioenspaarverzekering probleemloos onderbreken.
Er is geen minimum inschrijvingsbedrag van toepassing.
Fiscaal attest
Bij een VDK Life pensioenspaarverzekering wordt het fiscaal attest ieder jaar door BELINS N.V. per post opgestuurd.
Rendement
Elke netto-storting op de VDK Life pensioenspaarverzekering levert je een gegarandeerde rente op, die momenteel 1,00% bedraagt (volgens de voorwaarden en modaliteiten van 01/01/2020). Bovenop dat gegarandeerde minimumrendement kan jaarlijks een variabele winstdeelname toegekend worden.
De verzekeraar, BELFIUS INSURANCE NV, afgekort BELINS N.V., is wettelijk noch contractueel verplicht over te gaan tot winstdeling; het recht op winstdeling hangt af van de discretionaire bevoegdheid van BELINS N.V.. De Algemene Vergadering van BELINS N.V. beslist jaarlijks zowel over de grootte, de voorwaarden als de eventuele toekenning van de winstdeling. De winstdeling, die elk jaar kan wijzigen, is dan ook op geen enkel ogenblik gegarandeerd.
Risico- en opbrengstprofiel
Op een schaal van 1 (lager risico, potentieel lagere opbrengst) tot 7 (hoger risico, potentieel hogere opbrengst) heeft VDK Life een risico- en opbrengstprofiel 1.
De belangrijkste risico’s zijn:
- Kredietrisico: De door particulieren en bepaalde rechtspersonen gestorte bedragen voor dit tak 21 product vallen onder het wettelijke Belgische depositogarantiestelsel ten belope van 100.000 euro per persoon en per verzekeringsonderneming. Voor hogere bedragen geldt dat enkel de eerste 100.000 euro gegarandeerd is. Voor het resterende bedrag loopt de spaarder dus het risico dat hij dit deels of volledig verliest. Bij een faillissement van de verzekeringsmaatschappij BELINS N.V. kan het zijn dat je belegde kapitaal en/of je rente niet of niet volledig wordt terugbetaald.
- Liquiditeitsrisico: Er kunnen uitstapkosten of een hogere fiscale taxatie worden aangerekend indien je jouw kapitaal (geheel of gedeeltelijk) vervroegd opvraagt.
-
Duurzaamheidsrisico’s: Duurzaamheidsrisico’s verwijzen naar elke gebeurtenis of omstandigheid op ecologisch, sociaal of governancegebied die een werkelijk of mogelijk wezenlijk negatief effect zou kunnen hebben op de waarde of het rendement van de financiële instrumenten die in de portefeuille van het fonds worden gehouden. Duurzaamheidsrisico's kunnen in 3 categorieën worden onderverdeeld:
- Milieu: milieugebeurtenissen kunnen materiële risico's met zich meebrengen voor de bedrijven in de portefeuille van het fonds. Deze gebeurtenissen kunnen bijvoorbeeld het gevolg zijn van klimaatverandering, verlies van biodiversiteit, veranderingen in de oceaanchemie, enz.
- Sociaal: heeft betrekking op risicofactoren in verband met menselijk kapitaal, de toeleveringsketen en de manier waarop bedrijven omgaan met de impact die zij op de samenleving hebben. Kwesties in verband met gendergelijkheid, beloningsbeleid, gezondheid, veiligheid en risico's in verband met arbeidsomstandigheden in het algemeen, en eerbiediging van het arbeidsrecht en de mensenrechten vallen onder de sociale dimensie.
- Governance: Deze aspecten houden verband met de bestuursstructuren van ondernemingen, zoals de onafhankelijkheid van de raad van bestuur, de betrekkingen met het personeel en de bezoldiging, en de naleving van fiscale verplichtingen. Governancerisico's vloeien vaak voort uit een gebrek aan toezicht of stimulansen op het governanceniveau van een onderneming om goede bestuurspraktijken binnen de onderneming af te dwingen.
Het duurzaamheidsrisico kan specifiek zijn voor bedrijven in portefeuille, afhankelijk van hun activiteiten en praktijken, maar het kan ook te wijten zijn aan externe factoren.
Indien zich een onvoorziene gebeurtenis voordoet bij een onderneming waarvan aandelen in portefeuille worden gehouden, zoals belastingfraude of, meer in het algemeen, een milieuramp, kan deze gebeurtenis een negatieve invloed hebben op de resultaten van de onderneming. Door ESG-criteria in de strategie van een bedrijf te integreren, kan de blootstelling aan duurzaamheidsrisico's worden beperkt.
Kosten en looptijd
Voor elke storting betaal je een instapkost van 5%. Je betaalt verder geen beheerskosten. Voor VDK Life optie pensioensparen is er geen verzekeringstaks en geen beurstaks verschuldigd.
De looptijd van een VDK Life pensioenspaarverzekering is vrij te bepalen, hou echter wel rekening met de fiscale consequenties zoals hierboven omschreven.
Een volledig overzicht van de kosten en vergoedingen vind je in de financiële informatiefiche.
Overlijdensdekking
Aan VDK Life is een overlijdensdekking gekoppeld. Bij overlijden van de verzekernemer wordt standaard de poliswaarde uitbetaald. Je kan er ook vooraf voor kiezen om ofwel een vast kapitaal ofwel 110% van de poliswaarde te laten uitbetalen. Als het vaste kapitaal bij sterfte lager is dan de poliswaarde, wordt sowieso de poliswaarde uitgekeerd.
Extra informatie
Met vragen of onduidelijkheden kan je altijd terecht bij een vdk-kantoor in de buurt. Bij klachten kan je terecht bij vdk bank nv - Klachtenbehandeling, Sint-Michielsplein 16, 9000 Gent. Je kan de dienst Klachtenbehandeling van vdk bank ook bellen op 09 267 32 11 en e-mailen op klachtenbehandeling@vdk.be. Als je niet tevreden bent met het antwoord, kan je contact opnemen met de Ombudsman van de Verzekeringen, de Meeüssquare 35, 1000 Brussel (fax: 02 547 59 75 - info@ombudsman.as).
Belangrijke documenten
Lees de financiële informatiefiche en de algemene voorwaarden voor je een VDK Life pensioenspaarverzekering opent. Je kan die documenten ook gratis opvragen in een vdk-kantoor in je buurt.
Je pensioenspaarrekening overdragen naar vdk bank
Je kan het fiscaal attest van pensioensparen slechts via één bank inbrengen in je belastingen. Heb je al gestort op een pensioenspaarfonds of -verzekering bij een andere bank? Dan stort je dit jaar best het volledige fiscaal maximumbedrag bij je huidige bank indien je daar al had gestort in de loop van dit jaar. Je kan immers per kalenderjaar in je belastingaangifte de storting van slechts één pensioenspaarcontract (pensioenspaarfonds of -verzekering) opnemen. Je kan je pensioenspaarverzekering bij vdk bank wel al openen, zodat je volgend jaar je opgebouwde reserve integraal kan overdragen naar vdk.
Je vertrouwde vdk-vestiging zorgt voor een vlotte overstap van jouw pensioensparen die rekening houdt met je specifieke situatie.
Pensioensparen combineren met langetermijnsparen
VDK Life is niet alleen mogelijk als pensioensparen, je kan ook de optie langetermijnsparen nemen. Deze formule levert je eveneens een rechtstreekse belastingvermindering van 30% van het geïnvesteerde bedrag op. Het maximumbedrag dat je onder dit fiscaal stelsel jaarlijks in rekening mag brengen, hangt af van je nettoberoepsinkomen (voor het inkomstenjaar 2022 maximum 2.350 euro per belastingplichtige). Dit bedrag moet je zien als een soort korf, waarin ook premies van andere levensverzekeringen (bv. schuldsaldo) en de kapitaalaflossingen alsook eventuele intresten van je woonkrediet kunnen zitten. Net zoals bij de formules voor pensioensparen houdt de verzekeraar in de regel op 60-jarige leeftijd een eindbelasting in. Stortingen die je nadien doet, worden niet meer belast, maar je mag ze wel nog in mindering brengen op je belastingaangifte.
Je kan perfect je stortingen voor het langetermijnsparen combineren met je stortingen voor pensioensparen. Op die manier kan je, afhankelijk van je inkomen, voor het inkomstenjaar 2022 een belastingvermindering genieten van maximum 1.022,50 euro (= 25% van 1.270 euro + 30% van 2.350 euro) dankzij jouw inspanningen voor pensioensparen en langetermijnsparen.
Bij VDK Life als langetermijnsparen is een wettelijk verplichte verzekeringstaks van 2% op alle brutostortingen van toepassing, naast 5% instapkosten.

Waarom pensioensparen via VDK Life?
- Je hebt meer zekerheid over je rendement met een gegarandeerde rente en eventuele winstdeelname
- Kapitaalbescherming
- Je geniet van fiscaal voordeel
- Is beschikbaar als pensioenspaarverzekering en als langetermijnsparen