Wat is de SEPA-zone?
De volgende landen horen tot de SEPA-zone: België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk (Frans Guyana, Guadeloupe, Martinique, Mayotte, Réunion, Saint Barthélemy, Saint Martin, Saint Pierre en Miquelon inbegrepen), Guernsey, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Isle of Man, Italië, Jersey, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Monaco, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal (met Azoren en Madeira), Roemenië, San Marino, Slovenië, Slowakije, Spanje (de Canarische eilanden, Ceuta en Melilla inbegrepen), Tsjechische republiek, Verenigd Koninkrijk (ook Gibraltar), Zweden, Zwitserland.
IBAN en BIC
Wat is een IBAN-nummer?
IBAN (International Bank Account Number) is een eenvormige structuur voor bankrekeningen. Dankzij die standaard verloopt het betalingsverkeer vlotter, veiliger en efficiënter, ook naar het buitenland.
Het IBAN bestaat uit:
- een landcode van twee letters (BE voor België)
- een controlenummer van twee cijfers
- een rekeningnummer (incl. bankidentificatiecode; de lengte verschilt van land tot land)
Een IBAN-nummer is minimum 5 en maximum 34 tekens lang.
Wat is een BIC-code?
De Bank Identifier Code (BIC) is een internationale identificatiecode voor banken. Elke bank heeft haar unieke code, waardoor je ze makkelijk kan herkennen. De BIC bestaat altijd uit 8 tot 11 tekens: een bankcode (4 tekens), een ISO-landcode (2 letters), een plaatscode (2 tekens) en bij bepaalde banken ook een kantoorcode (3 tekens). Bij Europese overschrijvingen wordt de BIC automatisch berekend door de bank van de begunstigde. Voor internationale overschrijvingen heb je wel nog een BIC nodig.
Een Belgische BIC-code telt 8 tot 11 tekens. De BIC van vdk bank is VDSPBE91.

Je bankzaken altijd op zak?
Download de mobile@vdk-app om je bankzaken te regelen waar en wanneer jij wil. Met de app kan je snel, makkelijk en veilig je betalingen raadplegen, berichten bekijken, bijlagen downloaden, overschrijvingen uitvoeren en zoveel meer.
Let op voor factuurfraude!
Het gebeurt steeds meer dat oplichters facturen onderscheppen en het rekeningnummer van de begunstigde vervalsen. Daarom geven we je een paar tips mee:
- Controleer altijd het rekeningnummer op de factuur. Vergelijk het rekeningnummer met dat op de vorige facturen. Klopt er iets niet? Neem dan contact op met de leverancier. Ook al vermelden ze dat ze het rekeningnummer hebben gewijzigd.
- Wees extra voorzichtig als je onverwacht en eenmalig een groot bedrag moet betalen. Contacteer de leverancier om er zeker van te zijn dat de factuur klopt.
- Werd je het slachtoffer van (poging tot) fraude, neem dan contact op met de politie. Breng ook vdk bank op de hoogte via phishing@vdk.be.
vdk bank neemt ook zelf veiligheidsmaatregelen om fraude tegen te gaan. Bij een overschrijving naar een nieuw rekeningnummer via online@vdk wordt je altijd gevraagd om de nieuwe begunstigde te bevestigen. In de mobile@vdk-app zijn overschrijvingen naar een nieuwe begunstigde gelimiteerd. Je kan van een nieuwe begunstigde een ‘vertrouwde begunstigde’ maken door deze in online@vdk te signeren in je adresboek of bij een nieuwe overschrijving.
Card Stop
Kaart verloren of gestolen?
Ben je je debet- of kredietkaart verloren of werd ze gestolen? Laat dan je kaart onmiddellijk blokkeren op het nummer +32 78 170 170.
Wens je een nieuwe debetkaart + geheime code? Vraag die dan aan bij jouw vdk-bankier. Voor een kredietkaart gebeurt dat automatisch.
Meer nuttige info over het gebruik van je debetkaart en veiligheidstips via: