Je debetkaart

Je debetkaart is voorzien van de gewoonlijke pincode, de code die je gebruikt om met deze kaart te betalen of geld op te vragen.

Houd deze code geheim: schrijf ze niet op of vertel deze niet aan iemand anders, ook niet aan familie of vrienden. Neem ook geen voor de hand liggende code. 

De kaartlezer

Om je identiteit te verifiëren log je in op online@vdk via de vdk-kaartlezer. Aangezien dit toestel noch met je pc noch met het internet verbonden is, worden er geen persoonlijke gegevens opgeslagen en kunnen de uniek gegenereerde codes niet door kwaadwilligen gekopieerd of gestolen worden. Bovendien wordt elke code slechts 1 keer gebruikt, zodat deze onmiddellijk waardeloos wordt voor anderen.

Thuisbankieren met laptop

Phishing

Phishing is een vorm van internetfraude. Het lokt mensen naar een valse (bank)website, die een kopie is van de echte website, en vraagt om in te loggen met hun inlognaam en wachtwoord of creditcardnummer. Hierdoor beschikt de fraudeur over deze persoonlijke gegevens, met alle gevolgen van dien. De slachtoffers worden vaak via een e-mail naar deze valse website gelokt met daarin een link naar de (valse) website en het verzoek om zogenaamd "de inloggegevens te controleren".

Lees hier meer over phishing: wat het is, hoe je het herkent, welke maatregelen je kan nemen, en wie je moet contacteren bij een poging tot phishing. 

De online@vdk toepassing

Beveiligde verbinding

vdk bank zorgt ervoor dat de uitwisseling van gegevens via online@vdk wel degelijk met de vdk-servers gebeurt. Deze gegevens zijn voor derden niet toegankelijk. Tijdens het verzenden kunnen er dus geen gegevens verwijderd, toegevoegd of gewijzigd worden.

Deze beveiliging maakt gebruik van de TLS-techniek (transport layer security). Je kan deze beveiligingstechniek herkennen aan het slotje in de statusbalk van je browser. Je kan de echtheid van de verbinding met de online@vdk server nagaan door op dit icoontje te dubbelklikken. Uit de certificaatgegevens dient te blijken dat het certificaat aan vdk bank is uitgereikt.

Beveiligde website

vdk bank beschermt haar transactionele website door zogeheten firewalls en andere netwerkfilters. Hierbij volgt vdk bank de ontwikkelingen op het gebied van beveiliging op de voet op.

Sessie beëindigen

Wanneer je online@vdk gebruikt, zorg er dan voor dat je jouw pc nooit onbeheerd achterlaat. Hoewel het systeem je na enkele minuten inactiviteit afmeldt, raden we je toch aan om steeds zelf af te melden zodra je jouw bankverrichting doorgegeven hebt.

Je computer

De veiligheid is maar zo sterk als de zwakste schakel!

Beveilig je computer en (draadloos) netwerk.

Beveilig steeds je computer en (draadloos) netwerk met een wachtwoord. Zo kunnen onbevoegden geen gebruik maken van je netwerk.

Gebruik de laatste versie van je besturingssysteem en browser.

Controleer regelmatig of je de meest recente versie van je besturingssysteem en browser gebruikt. Die is immers uitgerust met meer en betere beveiligingstechnieken.

Installeer een antivirussysteem en firewall.

Virussen kunnen op pc's grote schade aanrichten. Maak daarom gebruik van een actueel antivirusprogramma en personal firewall. Een personal firewall is een programma dat je computer beschermt tegen misbruik van buitenaf. Let er wel steeds op dat je de meest recente updates installeert.

Zorg ervoor dat het antivirusprogramma steeds actief is, ook als je niet met het internet verbonden bent.

Installeer geen illegale of onbekende software.

Als je gebruik maakt van internet of e-mail bestaat de kans dat je een virus of onbekend programma downloadt. Dat kan je bestaande programma's op je pc wijzigen en ongewenste gevolgen hebben. Installeer dus nooit een onbekend programma dat je bijvoorbeeld per e-mail aangeboden krijgt.

Hou je pincode en bankgegevens geheim.

vdk bank zal jou nooit persoonlijke informatie via e-mail of andere communicatiekanalen vragen. Dus er is dan ook geen enkele reden om deze aan een derde te geven.

Nuttige info

Onderstaande contactinfo kan je gebruiken in geval van fraude of onregelmatigheden. De info wordt volgens prioriteit opgesomd.

 • Card Stop
  078 170 170: verlies/diefstal van je debetkaart of kredietkaart (Visa). Beschikbaar 7/7, 24u per dag.
 • vdk bank
  phishing@vdk.be: verwittig vdk bank 24u op 24u
  09 267 33 11: verwittig vdk bank binnen de kantooruren.
 • Politie
  https://meldpunt.belgie.be/meldpunt/: online meldpunt waar je als internetgebruiker misdrijven op of via het internet kunt melden.
Contact