gezin vertrekt op reis

Vlot betalen in het buitenland

Vaak kan je in het buitenland vlot betalen met een debet- of kredietkaart. Maar je neemt best ook altijd wat cash geld mee voor fooien, kleine aankopen of in geval van nood. En wat je best doet met je waardevolle spullen als je op verlof bent, of hoe je je rekeningen tijdig blijft betalen, vind je ook op deze pagina.

Cash geld

Ga je op reis naar een land in de eurozone, dan kan je daar gewoon betalen met euro’s. Maar trek je verder, dan neem je best ook een kleine hoeveelheid van de lokale munt mee. Dat is handig voor kleine uitgaven.

Je bestelt courante vreemde valuta in een vdk bank-kantoor in je buurt. Doe dat best enkele dagen op voorhand, want het kan soms even duren voor de vreemde munten beschikbaar zijn.

Let op: In sommige landen mag je de plaatselijke munt niet in- of uitvoeren, zoals in Marokko of Tunesië. Neem in dat geval voldoende euro-bankbiljetten mee zodat je ter plaatse kan wisselen.

Debetkaart

Met de debetkaart betaal je veilig in alle handelszaken, webshops, tankstations en bankautomaten, zowel in België als in het buitenland. Het gebruik van je debetkaart is gratis voor verrichtingen in EUR (binnen de SEPA-zone). Je kan de tarieven consulteren in onze tarieflijst.

Betalen buiten Europa

Wil je ook in de rest van de wereld betalingen kunnen doen, dan kan je daar zelf voor zorgen via online@vdk en mobile@vdk. Of ga eens langs bij een vdk bank-kantoor in je buurt.

Via mobile@vdk

 1. Tik op 'Producten', dan op 'Kaarten'
 2. Tik op het pijltje naast je debetkaart
 3. Tik op 'Internationaal gebruik'
 4. Verschuif de slider om wereldwijd gebruik aan te zetten en klik op ‘Bevestigen’

Via online@vdk

 1. Klik op 'Kaarten', dan op het tandwieltje naast je kaart
 2. Kies 'Debetkaart instellingen wijzigen'
 3. Kies ‘Wereld’ en bevestig via Opslaan

Ziezo, binnen 24 uur zijn de nieuwe instellingen actief!

Hoe verhoog je de betaallimiet van je debetkaart?

Je kan ook zelf de wekelijkse betaallimiet van je debetkaart aanpassen. Pas je weeklimiet permanent aan naar een bedrag van 4.000 euro per week. Wil je meer kunnen uitgeven op reis? Dan kan je de limiet tijdelijk verhogen naar 8.000 euro per week. De maximumperiode daarvoor is 1 maand.

Via mobile@vdk

 1. Tik op 'Producten', dan op 'Kaarten'
 2. Tik op het pijltje naast je debetkaart
 3. Kies 'Limieten'

Via online@vdk

 1. Klik op 'Kaarten', dan op het tandwieltje naast je kaart
 2. Kies 'Kaartlimieten wijzigen'
 3. Bevestig via 'Verder' en teken met je kaart en kaartlezer

En klaar: je betaallimieten zijn onmiddellijk verhoogd.

Kredietkaart

Een kredietkaart geeft je gratis uitstel van betaling: pas aan het einde van de maand betaal je de uitgaven die je met je kredietkaart deed. Dat gebeurt dan automatisch via je GiroPlus Rekening.

Je kan met je kredietkaart ook geld afhalen aan bankautomaten overal ter wereld. Daarvoor betaal je een kleine vergoeding, die je vindt in de tarieflijst. In landen buiten de eurozone geniet je van een voordelige wisselkoers.

Let op: Wil je je kredietkaart gebruiken in de Verenigde Staten? Laat dan eerst even controleren in je vdk bank-kantoor of je kredietkaart geactiveerd is voor transacties in de VS.

Betaal je facturen terwijl je op reis bent

Op reis wil je je geen zorgen maken. Zeker niet over de betaling van je facturen. Met een Europese domiciliëring of een doorlopende betalingsopdracht betaal je je huishuur, elektriciteit, water of andere facturen automatisch.

Laat waardevolle spullen veilig achter

Laat je waardevolle spullen niet achter in een leeg huis. Je huurt al vanaf 35 euro per jaar een kluis in een vdk bank-kantoor in je buurt. Daarin berg je veilig je juwelen, geld of andere waardevolle spullen op, zodat jij zorgeloos op vakantie kan. Meer informatie over de kostprijs en afmetingen van onze kluizen lees je in de tarieflijst.

surfer

Vertrek gerust op vakantie

met onze veilig-op-vakantie-checklist

Veilig op reis vertrekken? Met deze checklist laat je niets aan het toeval over.

Nuttige info

Contact