Bert Misplon is geen onbekende in de Gentse sportwereld. Als coördinator en oprichter van Sportaround vzw wil hij sport mogelijk maken voor iedereen. De missie? Sport als verbindingsmiddel, met evenementen die voor iedereen toegankelijk zijn. Dat gaat van toegankelijke naschoolse sport voor kinderen tot massa-loop-events. De opbrengst van die laatste maakt het mogelijk sport voor jongeren zo toegankelijk mogelijk te houden. Bert: ‘De loopevenementen in maart bieden voor ieder wat wils. We willen mensen samenbrengen en sportieve ervaringen delen, ongeacht hun niveau.’

Energie kwijtraken en krijgen

Lopen is de max. Dat blijkt toch uit de massale inschrijvingen voor de maartse loopevenementen. Wat is dat toch met dat lopen? Bert: ‘Lopen gaat niet over buitensporige doelen stellen, maar om het genieten van de buitenlucht, over tijd maken voor jezelf. Ik loop zelf altijd zonder muziek, volg mijn eigen ritme en laat mijn telefoon en verantwoordelijkheden even achter. Het draait eigenlijk om energie kwijtraken en energie krijgen.’

En dat lukt dus prima in Gent: de Watersportbaan, de Bourgoyen, het Parkbos, de Gentbrugse Meersen ... Het lijkt erop dat de stad en haar inwoners de sportieve vibe omarmen, en het is ook gewoon een geweldige manier om Gent te ontdekken.

Waar kan je in maart lopen?

vdk bank Gent Trail - 3 maart 2024

Hét loopevent voor wie niet vies is van een spatje modder. Wijk van de paadjes af in de prachtige Gentbrugse Meersen. Ook heel wat medewerkers van vdk bank lopen mee, op afstanden variërend van 6 km tot de nieuwe XL-afstand van 32 km. Ook de jeugd kan deelnemen aan de jeugdtrail. Opgelet: droge voeten zeker niet inbegrepen!

Runner’s lab halve marathon – 10 maart 2024

Sinds Bashir Abdi op deze halve marathon als eerste Belg ooit onder het uur dook, staat de halve marathon in Gent nog hoger op de agenda. Dit is hét moment om net wat sneller te lopen en persoonlijke records te breken. De halve marathon telt dan ook als Belgisch kampioenschap op deze afstand. Maar geen paniek als je geen Bashir-benen hebt: met afstanden van 6 km, 10 km en – uiteraard – de halve marathon, is er voor iedere loper iets te beleven. Het parcours is snel en de sfeer is ongeëvenaard.

Planet Group Ekiden - 16 maart 2024

Dit evenement is een geweldige teambuildingervaring. De ekiden is een Japans concept: een aflossingsmarathon met teams van zes lopers die afwisselend een afstand van 5 tot 10 km lopen en zo samen 42,195 km – dat is een hele marathon – afleggen. Een ekiden draait meer om het groepsgevoel dan om individuele prestaties. En ook de sfeer is top: een natje en een droogje in het supergezellige tentendorp achteraf zijn minstens even belangrijk!

Maar waarom maart?

Rest ons nog één vraag: waarom wordt er in maart zo massaal gelopen? Bert: ‘Dat ligt voor een stuk aan de goede voornemens. Die zitten nog vers in het geheugen en maart is een haalbaar doel om naartoe te werken. Bovendien komt de lente eraan: het is in maart niet te warm of te koud. En tenslotte is maart ook de perfecte test voor wie zich voorbereidt op een van de marathons in april. Blijkbaar de perfecte cocktail voor een loopmaand.’

Het mag duidelijk zijn: van ploeteren door de modder in de vdk bank Gent trail tot een extra snelle Ekiden als teambuilding en – wie weet – een persoonlijke toptijd op een halve marathon: in maart trek je in Gent maar beter een paar stevige loopschoenen aan.

Contact