Conventie van Global Alliance for Banking on Values stuurt sterk signaal voor vrede en welvaart de wereld in

De ‘Milan Declaration’ werd eerder deze week opgesteld en ondertekend tijdens een financiële top in Lombardije. De leden van de Global Alliance for Banking on Values lanceren zo een duidelijke oproep voor vrede. Zolang financiële instellingen de productie van en handel in wapens blijven financieren, kan er geen vrede en stabiliteit in de wereld zijn. Die twee basisvereisten zijn cruciaal voor menswaardige en duurzame economische ontwikkelingen.

Wouter Van Besien, Coördinator duurzaam en ethisch bankieren bij vdk bank: “We veroordelen vanuit de Global Alliance for Banking on Values krachtig elke vorm van geweld of oorlog, onder welke omstandigheden dan ook, waar dan ook. Conflicten raken finaal alleen opgelost dankzij open dialoog, vreedzame onderhandelingen en oprechte samenwerking. Daarom roepen we de andere banken in België op om net als vdk bank, in alle transparantie aan de buitenwereld te tonen dat ze volledig afstand nemen van de wapenindustrie.”

Bijna 6 op de 10 spaarders vinden het niet oké dat hun bank wapenindustrie financiert

vdk bank riep eind 2023 de Belgische banken al op om uit fossiele brandstoffen te stappen en van fossielvrij sparen de norm te maken in België. Vandaag doet de duurzame bank een extra inspanning om de financiële sector te overtuigen om te stoppen met het financieren van de productie van wapens en de handel erin.

Wouter Van Besien van vdk bank: “Uit een recente bevraging bij ruim 1.000 Belgische spaarders blijkt dat bijna 6 op de 10 het niet okee vinden dat banken met hun geld de wapenindustrie financieren. Helaas zijn er nog altijd bijna 1 op de 5 Belgen die er geen graten in zien dat banken de wereldvrede mee verstoren. Als pionier willen we de Belgische financiële sector vragen om de Belg te laten bankieren vanuit een menslievende en vredevolle gedachte. Het is namelijk niet de taak van een bank om met het geld van de Belgische spaarder winst te maken met wapentuig.”

Over de Global Alliance for Banking on Values

De Global Alliance for Banking on Values (GABV) is een netwerk van onafhankelijke banken. Hun gezamenlijke doel is om het bankwezen te veranderen zodat het transparanter wordt, economische, sociale en economische, sociale en ecologische duurzaamheid ondersteunt en ten dienste staat van de echte economie. De GABV heeft meer dan 70 leden en is actief in 45 landen in Afrika, Azië-Pacific, Latijns-Amerika, Noord-Amerika en Europa. Gezamenlijk bedienen ze meer dan 60 miljoen klanten, hebben ze 80.000 medewerkers en hebben samen meer dan 210 miljard dollar aan activa.

Contact