De Gooikenshoeve, een warm toevluchtsoord voor kwetsbare jongeren

De Gooikenshoeve is een boerderij in Ertvelde waar psychisch kwetsbare jongeren worden opgevangen. Het is een warm toevluchtsoord met een dagopvang voor psychisch kwetsbare jongeren tussen 16 en 25 jaar. In de mate van het mogelijke is er ook voltijdse opvang voor zeer ernstig psychisch lijdende jongeren die zijn ‘uitbehandeld’ in de klassieke psychiatrische centra.

“Veel mensen in nood contacteren ons, maar we zijn overbevraagd. Ik vind het soms heel moeilijk om nee te zeggen” vertelt Luc De Backer, initiatiefnemer van De Gooikenshoeve.

Luc heeft een atypisch parcours afgelegd, hij komt niet uit de zorgsector, maar werkte vijfentwintig jaar bij Lotus Bakeries. Hij is er gestart als productieverantwoordelijke in de speculoosfabriek en werkte de laatste tien jaar als directeur informatica.

Luc: “Ik was op een gegeven moment zo moe en moest een oplossing vinden om niet te crashen. Na een integratiebegeleiding in Zuid-Korea besloot ik drie maanden rust te nemen.”

Zijn vrouw vond dit een 'komiek idee' en ze kreeg gelijk. Na een maand ging Luc vrijwilligerswerk doen: “Op De Kruiskenshoeve in Sint-Laureins ontdekte ik dat je niet noodzakelijk therapeutisch geschoold moet zijn om iets te betekenen voor andere mensen. En dat iedereen nog kans maakt, ook al zijn ze door iedereen opgegeven.”

Dat idee liet hem niet meer los. “Ik was op reis met mijn vrouw en mijn boek was uit. Dat van haar nog niet. Ik zat wat op mijn telefoon te prutsen en ik zag een boerderij te koop in Ertvelde. Ik dacht: wat een prachtig authentieke boerderij en ik vroeg een bezichtiging aan. Ik ben gegaan en heb een nacht geen oog dichtgedaan met het idee dat ik iets met die boerderij moest doen. Het was zo’n geschikte plek om te doen wat wij daar nu mee doen.”

Zo is Luc De Backer samen met zijn jongste zoon op de Gooikenshoeve met echt iets moois gestart.

Tastbaar, performance als verbinding

Verbinding maken met zorgbehoevenden door hen uit te nodigen om aan een performance deel te nemen. Dat is wat tastbaar doet. Omdat iedereen die (langdurig) ziek of zorgbehoevend is nood heeft aan verbinding en poëzie om te genezen en om op een (vol)waardige manier cruciale periodes van het leven door te kunnen brengen.

“Het idee voor tastbaar komt van danskunstenares en choreografe Caroline D'Haese”, vertelt Sara Claes die als creatief therapeute aan tastbaar is verbonden.

Sara: “Caroline deed onderzoek naar de betekenis van aanraking. Ze wilde de theorie van haar onderzoek in de praktijk brengen. Haar idee is gesterkt doordat ze in coronatijd een vriendin verloor aan kanker. 

Tijdens de coronaperiode verliep afscheid nemen heel individueel en beperkt. Daardoor besloot Caroline bij de laatste ontmoeting een ritueel met aanraking en muziek als soort ‘woordenloze dialoog’ aan te bieden. Toen wist ze: dit is wat ik in de wereld wil zetten.

Ze heeft dan Joey Brocken als muzikant en mij als creatief therapeute gevraagd daar aan mee te werken. Samen zijn we een soort stevige driepikkel.

Zo zijn we iets moois gestart. Het is een artistiek ritueel. We vinden het belangrijk dat het echt een artistieke vorm krijgt. Dat het een artistieke ervaring is die tegelijk een therapeutisch effect heeft.

We willen met de Start iets moois-prijs graag een stoel bouwen die eventueel een bed kan worden en waar we muziekinstrumenten aan kunnen bevestigen waardoor we een soort van tastbare plek bouwen waarin mensen kunnen plaatsnemen."

 

Wij circuLeren, toekomstig gerichte opleiding refurbishing voor jongeren

Samen met iRepairshop startte de vereniging 'De Schooltas' uit Zele met het project 'Wij circuLeren' iets moois. Dertig jongeren vanaf 16 jaar krijgen met dit project de kans om een toekomstgericht beroep in de circulaire economie uit te oefenen.

“De Schooltas is al tien jaar actief in Zele op het vlak van onderwijs, tewerkstelling en vorming aan zowel kinderen, jongeren als volwassenen”, zegt projectcoördinator Özgür Yurdaer. “Om onze doelstellingen te realiseren werken we samen met andere organisaties, scholen en bedrijven uit de regio.”

“Met dit project willen we jongeren nieuwe technische vaardigheden aanleren, die bruikbaar zijn voor beroepen van de toekomst binnen de sfeer van de circulaire economie: de herstelling en recyclage van smartphones, tablets en laptops.”, legt hij uit. “De markt voor refurbished toestellen groeit met sneltreinvaart,” klinkt het bij de iRepairshop, een kmo uit Zele die ook bij het project is betrokken.

Via crowdfunding werd al geld opgehaald, maar dat is niet voldoende om alle dertig jongeren een opleiding aan te bieden. Het bedrag dat ze via de wedstrijd van vdk bank ontvangen, komt dubbel en dik van pas voor de aankoop van materialen en gereedschap.

Het geeft Özgür enorm veel plezier en voldoening om aan de basis van dit project te staan. “Door deze gelegenheid te creëren, worden deze jongeren ondergedompeld in de wereld van techniek. Hun enthousiasme voor dit project leidt zowel bij de lesgevers als bij mij tot grote tevredenheid. Mijn geluk zou niet meer op kunnen, mocht het project de aanleiding geven voor een permanent opleidingscentrum voor herstel & vervanging in de regio.”

Contact