Over de hele wereld zijn er zo’n 100 miljoen mensen op de vlucht voor geweld, oorlog en vervolging in eigen land. Ze leggen aanzienlijke afstanden af in hun zoektocht naar een veilige thuis. De aankomst in België is in vele gevallen nog niet het einde.

Daarom organiseerde Vluchtelingenwerk Vlaanderen ook dit jaar een grote wandeltocht om geld in te zamelen voor degenen in nood. Meer dan 2.000 wandelaars stapten een route van 10, 20 of 40 kilometer; de dagdagelijkse realiteit voor mensen die op zoek zijn naar veiligheid. “Het werd een recordeditie, want er werd maar liefst 460.000 euro opgehaald. Deelnemers lieten zich sponsoren door vrienden, kennissen, familie, buren om zo veel mogelijk centjes op te halen. Samen werd er zo’n 55.000 km gewandeld”, aldus Cara Allonsius van Vluchtelingenwerk Vlaanderen.

Wat gebeurt er dan met het ingezamelde bedrag?

“Met het ingezamelde bedrag zetten we druk op het beleid en sensibiliseren we het ruime publiek. Elke dag werken we aan een goede opvang en integratie van vluchtelingen en asielzoekers, zodat iedereen zich thuis voelt in België”, verklaart Cara Allonsius.

“Concreet helpen we om vluchtelingen een warm onthaal te bieden op hun eerste dag in België, bouwen we onze juridische helpdesk uit om gratis advies en bijstand te bieden, zetten we onderwijsprojecten op voor het OKAN-onderwijs en nog vele andere acties.” Hier vind je alle initiatieven.

Er is nog veel werk aan de winkel om iedereen op de vlucht een warme thuis te bieden, maar op deze manier kan iedereen een steentje bijdragen.

Contact