11 tips voor jongeren om verstandig met geld om te gaan

11 tips voor jongeren om verstandig met geld om te gaan

De meeste jongeren hebben al aardig wat (vaste) kosten: een telefoonabonnement, uitgaan, kleding, gadgets, eten... Ze hebben daarom vaak een (bij)baan en dus ook inkomsten.

Hoe ga jij met je geld om? Wat vind je belangrijk? Hier vind je alvast enkele tips en tools om je te helpen.

1. Stel jezelf vragen

  • Wil ik iets duurs kopen?
  • Heb ik dit echt nodig?
  • Kan ik hiervoor sparen?
  • Open ik dan een aparte rekening?
  • Wil ik merkspullen en spaar ik daarvoor?
  • Is een goedkoper merk ook goed genoeg voor mij?
  • ...

2. Overzicht helpt

Het overzicht bewaren over wat je krijgt en wat je uitgeeft, zorgt ervoor dat je rondkomt. En dat geeft rust. Waar geef jij veel geld aan uit? Schrijf het op of hou het bij op je smartphone of tablet en vergelijk jezelf met leeftijdsgenoten.

3. Sparen om je doel te bereiken

Sparen wordt leuker als je weet waarvoor je spaart en hoeveel je (nog) nodig hebt om het totale bedrag bij elkaar te krijgen. Als je dan toch die smartphone wil, spaar er dan gewoon voor. Knip een foto van je spaardoel uit en stop dit in je portemonnee, dan word je er telkens aan herinnerd. Vermijd kopzorgen achteraf en koop dus maar beter niet op afbetaling. Open een aparte spaarrekening voor je spaardoel (via periodieke overdracht) en voorkom de verleiding om geld op te nemen. De centen die je opzij zet op een Jovo Spaarrekening van vdk leveren intrest op zonder dat je er iets moet voor doen. Terwijl ze toch altijd beschikbaar blijven. De vdk Jovo Spaarrekening is de geknipte formule voor geld dat je eventjes kunt missen. Meer info vind je hier. Lees het document met essentiële spaardersinformatie vooraleer je deze gereglementeerde spaarrekening opent.

4. Verstandig shoppen

Ga op zoek naar aanbiedingen en vergelijk prijzen, maar koop enkel wat je nodig hebt. Koop nooit impulsief, en denk vooral goed na voordat je actie onderneemt.

5. Je eigen bankrekening

Een bankrekening is heel handig. Je kunt je zakgeld en je salaris van je studentenjob/bijbaantje er op laten storten en je kunt het nadien weer opnemen. Kortom: je kunt zelfstandig je eigen geldzaken regelen en  beheren op een veilige manier. vdk leeft mee met wat jongeren boeit en ontwikkelde speciaal hiervoor de Jovo Girorekening met tal van voordelen.

De Jovo Girorekening is een zichtrekening van vdk zonder kosten met een gratis bankkaart die je vertrouwd maakt met de moderne betaalmogelijkheden (Bancontact, online en mobiel bankieren…). Bovendien geniet je met Jovo ook van leuke extraatjes. Ontdek er hier alles over.

6. Veilig pinnen

Betalen met je bankkaart is handig voor grotere uitgaven zoals kleding, smartphone, laptop, reis, enzovoort. Je hoeft dan niet met al dat contant geld de straat op. Ook in het buitenland kun je makkelijk met je bankkaart betalen.

Hou wel altijd goed bij wat je uitgeeft en controleer regelmatig je rekening. Zo behou je het overzicht.

Pinnen is een veilige manier van betalen. Tenminste, als je daarbij let op de volgende regels:

  • Hou je pincode geheim
  • Leen je pinpas nooit uit

7. Veilig internetbankieren en mobiel bankieren

Je saldo controleren, sparen, geld overschrijven, rekeningen betalen... Je kunt niet zonder internetbankieren. Weet wel waar je op moet letten zodat je geldzaken veilig online kunt regelen. Bij vdk kun je internetbankieren (online@vdk) en mobiel bankieren (mobile@vdk) vanaf 12 jaar a.d.h.v. van een Jovo Girorekening met bijhorende bankkaart. We geven je graag een aantal tips om aan veilig internetbankieren te doen.

8. Betaal je rekeningen op tijd

Als student ontvang je soms al wat rekeningen (verzekering auto, huur kot…). De basisregel is om op tijd te betalen. Anders raak je het overzicht kwijt en kun je in de problemen komen. Van zodra een rekening binnenkomt, probeer onmiddellijk te betalen. Heb je op dat moment nog onvoldoende inkomen? Dan bewaar je ze best in een map met ‘nog te betalen rekeningen’. Vermijd bijkomende kosten door laattijdige betaling.

9. Budget over? Zet het dan opzij.

Heb je al de basiszaken gekocht of betaald en er is nog geld over? Probeer het dan zeker niet extra uit te geven als het niet nodig is. Je kunt het ook opzijzetten voor de komende maanden. Een extraatje is altijd handig en kan soms goed van pas komen (zoals bij onverwachte uitgaven).

10. Ga niet om met “big spenders”

Niet iedereen heeft evenveel geld. Sommigen hebben meer op hun bankrekening staan en kunnen zich hierdoor meer permitteren. Laat je hier zeker niet door beïnvloeden en leef niet boven je (uitgaven)stand!

11. Geniet van het voordeel om jong te zijn

Als jongere profiteer je van leuke acties en voordelen, hou dit dus goed in de gaten. Bij vdk doet je Jovo bankkaart vaak dienst als voordeelkaart. Bij sommige jongerenevenementen of sportmanifestaties krijg je gratis of aan verminderde prijs toegang. Klik hier om deze voordelen te ontdekken.