Wat je zeker moet weten over onze SpaarPlus Rekening
- Je betaalt geen openings- of afsluitkosten voor de SpaarPlus Rekening.
- De SpaarPlus Rekening van vdk bank heeft geen vaste looptijd: je opent of sluit de rekening af wanneer jij dat wil.
- Tarieven op jaarbasis geldig op 1 maart 2023:
- 0,25% basisintrest, vanaf de dag na storting tot de dag van afhaling;
- 0,25% getrouwheidspremie, voor bedragen die 12 opeenvolgende maanden behouden blijven.
- Die intresten zijn tot een bedrag van 980 euro per persoon vrijgesteld van roerende voorheffing, voor inkomstenjaar 2023. Krijg je meer rente? Dan betaal je daarop 15% roerende voorheffing.
Extra informatie
- De SpaarPlus Rekening is een gereglementeerde spaarrekening met onbeperkte looptijd van vdk bank nv, waarop het Belgisch recht van toepassing is. vdk bank is een Belgische financiële instelling met hoofdzetel op het Sint-Michielsplein 16 in 9000 Gent.
- vdk bank heeft het recht om de basisintrest en getrouwheidspremie aan te passen. Als dat gebeurt, brengen we je op de hoogte via je rekeninguittreksels en via de vdk-website.
- De SpaarPlus Rekening kan je ook beheren in je digitale omgeving (online@vdk en mobile@vdk).
- De SpaarPlus Rekening valt onder het Belgisch depositogarantiestelsel. Bij een faillissement of risico op faillissement van vdk bank loop je als spaarder het risico je spaargeld te verliezen. Je spaargeld bij vdk bank nv wordt onder bepaalde voorwaarden gewaarborgd door het Garantiefonds voor financiële diensten, tot maximaal 100.000 euro per persoon. Het bedrag van je vordering op vdk bank boven de 100.000 euro kan je verliezen, kan worden verminderd of omgezet worden in aandelen (bail-in). Lees de informatiefiche over de depositobescherming.
- Met vragen of onduidelijkheden kan je altijd terecht bij je vdk bank-bankier. Bij klachten kan je terecht bij vdk bank nv - Klachtenbehandeling, Sint-Michielsplein 16, 9000 Gent. Je kan de dienst Klachtenbehandeling van vdk bank ook bellen op 09 267 32 11 en e-mailen op klachtenbehandeling@vdk.be. Als je niet tevreden bent met het antwoord kan je contact opnemen met de Ombudsman in financiële geschillen. Je kan de ombudsman bereiken via de website van Ombudsfin of op dit adres: North Gate II, Koning Albert II-laan 8 bus 2, 1000 Brussel.
- Het geld van de SpaarPlus Rekening herbeleggen we op een 100% duurzame en ethisch verantwoorde manier. Ook voor haar andere spaarproducten volgt vdk bank criteria waarmee we schadelijke investeringen maximaal vermijden. Je kan onze principes en normen nalezen in de vdk code voor ethisch en duurzaam bankieren. Ontdek ook onze 9 duurzaam ethische garanties.
De spaarrekening met sociaal-maatschappelijke meerwaarde
De SpaarPlus Rekening is gecertificeerd met het ‘Towards sustainability-label’. Voor meer informatie over de betekenis van deze rating en de ratingschaal verwijzen je graag naar de pagina van deze kwaliteitsnorm: https://www.towardssustainability.be/nl/de-kwaliteitsnorm. Dit label is geldig voor één jaar en wordt jaarlijks geëvalueerd. De toekenning van dit label aan de spaarrekening betekent niet dat de spaarrekening beantwoordt aan je eigen doelstellingen inzake duurzaamheid of dat het label voldoet aan de vereisten van toekomstige nationale of Europese regels. Voor meer informatie over dit onderwerp, klik hier. Het spaargeld op de SpaarPlus Rekening wordt herbelegd in kredieten of investeringen (zoals obligaties en kredietparticipaties) die 100% transparant en sociaal-ethisch verantwoord zijn. Dit wordt ook onafhankelijk gecontroleerd door Ethibel.
Dat wil zeggen dat jouw geld gebruikt wordt in volgende duurzame initiatieven:
- microfinancieringsinstellingen of organisaties die actief zijn in microfinanciering
- bedrijven of organisaties uit of betrokken bij de sociale economie (zoals kringloopcentra, sociale werkplaatsen, invoegbedrijven en alternatieve financieringsorganisaties)
- bedrijven of organisaties die in hoofdzaak actief zijn op vlak van duurzame energie, milieuvriendelijke technologie en biologische voeding
- mensenrechtenorganisaties, vredesbewegingen en welzijnsorganisaties
- organisaties die actief zijn in de sociale woningbouw, het onderwijs (vrij of gemeenschapsonderwijs en alternatieve onderwijsinstellingen) of de gezondheidszorg (ziekenhuizen, bejaarden- en gehandicaptenzorgcentra)
- bedrijven die door Forum Ethibel als duurzaam worden geacht *
- wederbeleggingen compliant aan de vdk-code *
*De herbeleggingen in deze categorieën mogen samen maximaal 50% bedragen van de gemiddelde integrale spaarinlage op de SpaarPlus Rekening.
Structureel partnership
Maar vdk bank gaat nog verder. Samen met vier sociaal-maatschappelijk geëngageerde partnerorganisaties creëert vdk bank een breed maatschappelijk draagvlak. Elk jaar krijgen deze partners een gift van 12.500 euro waarmee we hun werking ondersteunen (in 2021 ging het dus om een aandeel van 0.01% van de totale inlage van de spaarplusrekening).
Wie zijn de partnerorganisaties?
- We Social Movements
Wereldwijd kunnen drie op de vier mensen niet waardig leven van hun harde werk. Nog meer mensen moeten zich zien te redden als ze ziek, werkloos of oud zijn. Nochtans zijn waardig werk en sociale bescherming geen privileges, het zijn mensenrechten. Bovendien zijn ze de beste garantie tegen armoede en uitsluiting. Het verdedigen van het recht op waardig werk en sociale bescherming; armoede en uitsluiting bestrijden en voorkomen; daar maakt WSM dagelijks werk van.
Ontdek meer over WSM -We Social Movements
- Broederlijk Delen
Broederlijk Delen is een Vlaamse ngo die groepen mensen in het Zuiden ondersteunt bij het realiseren van hun eigen plannen in hun strijd tegen armoede en onrecht. De ngo biedt financiële en inhoudelijke steun. Zo voert Broederlijk Delen actie tegen de politieke oorzaken van armoede en stimuleert het de uitwisseling tussen organisaties en groepen in het Zuiden. In Vlaanderen sensibiliseert Broederlijk Delen via campagnes en acties zodat het een wereldwijd netwerk van solidariteit kan uitbouwen.
Ontdek meer over Broederlijk Delen
- Welzijnszorg
Welzijnszorg is de grootste beweging tegen armoede en sociale uitsluiting in Vlaanderen en Brussel. Al veertig jaar investeert de organisatie in verschillende initiatieven die armoede structureel bestrijden.
En mag het nóg iets meer zijn?
Je kan ervoor kiezen om (een deel van) de intresten die je jaarlijks op je SpaarPlus Rekening krijgt, te schenken aan een of meerdere SpaarPlus-partners. Neem hiervoor contact op met je vdk bank-kantoor.
Belangrijke documenten
Hoe duurzaam zijn onze andere spaarproducten?
Zoals hierboven beschreven hanteert vdk bank voor de ingezamelde spaarfondsen op de SpaarPlus Rekening positieve herbeleggingscriteria. “En wat met het spaargeld op andere spaarproducten?” vraag je jezelf misschien af. Wel, ook daarvoor volgt vdk een aantal criteria die schadelijke investeringen maximaal moeten uitsluiten. Je kan onze principes en normen nalezen in de vdk code voor duurzaam en ethisch bankieren. Ontdek ook onze 9 duurzaam ethische garanties.

De SpaarPlus Rekening in het kort
- Spaargeld wordt 100% herbelegd op een transparante en sociaal-ethische manier
- Bijdragen aan sociaal-maatschappelijk engagement