Een dak vol kruiden, met ATRAP

Jong en oud, natuur en stad. Het lijken misschien tegenstellingen, maar ATRAP bewijst dat ze dat helemaal niet hoeven te zijn. In een sociale daktuin kweken kinderen groenten en heerlijke kruiden die dan gebruikt worden voor gezonde maaltijden in rusthuizen.

ATRAP (Adopte et Transforme ta Plante), de sociale daktuin in Brussel: "In ons burgerinitiatief leren elke week vijf vrijwilligers aan buurtgenoten welke geneeskundige krachten planten hebben. We organiseren ook tal van activiteiten in rust- en verzorgingstehuis 'La Maison des aveugles' en het cultureel centrum 'La Tricoterie'. Met deze steun van vdk bank kunnen we hier een intergenerationele dimensie aan toevoegen: we leggen een tuin aan op het dak van 'La Tricoterie', samen met de kinderen van de basisschool. De groenten en kruiden die we daar kweken, worden geoogst en gebruikt in maaltijden voor de bewoners van het rusthuis en leerlingen van de school. We brengen zo jong en iets minder jong uit dezelfde buurt samen."

Democratisch shoppen, met Coop Centraal

Gaan winkelen in een supermarkt waar je zelf eigenaar van bent? Dat kan als je Jef Colruyt heet. Maar ook bij onze tweede winnaar: Coop Centraal in Berchem.

Coop Centraal is een democratische supermarkt — van, voor en door de mensen. Iedereen is mee eigenaar, winkelt mee én werkt mee. Onder andere door participatief te werken en minder winstmarges te rekenen, maken ze duurzaam eten betaalbaar voor iedereen.

Jakob Cleymans van Coop Centraal: “Het is zalig om van een duurzame bank erkenning te krijgen voor ons idee. Op één jaar tijd groeide Coop Centraal, onze democratische en coöperatieve supermarkt, uit tot een community met 150 leden. Met de steun van vdk bank kunnen we ons project naar een nieuw niveau brengen met een heuse duurzame diepvriezer. Zo kunnen onze mede-eigenaars de steeds warmere zomers overleven met ijsjes uit hun eigen winkel.

Luisteren over generaties heen, met de Verhalenkaravaan

We deden het al lang voor er televisie was, lang voor boeken gedrukt werden en zelfs lang voor de eerste grottekeningen: verhalen vertellen. Weinig dingen brengen mensen zo hecht samen als een goed verhaal. Dat hebben ze bij de Gentse verhalenkaravaan goed gesnopen. De Verhalenkaravaan brengt kinderen en ouderen dichter bij elkaar met zelfgemaakte kortverhalen uit de streek.

Koos Fransen van de Gentse verhalenkaravaan on tour: “Met de verhalenkaravaan verzamel ik bij kinderen in scholen verhalen over hun straat, buurt of wijk - om deze vervolgens aan ouderen in woonzorgcentra te laten horen. Die ouderen kunnen op hun beurt zelf een verhaal vertellen dat aansluit op de verhalen die ze hoorden. Die neem ik op en bewerk ik tot kortverhalen om ze intiem af te spelen op een koptelefoon. Zo trek ik van school naar woonzorgcentrum. Met de financiële steun van vdk bank kan de verhalenkaravaan doorheen de Gentse regio echt on tour gaan. Ik kan verhalen van jong en oud zelf tot bij de mensen uit de streek brengen en nog meer verhalen uit de buurt sprokkelen in de mobiele versie van de verhalenkaravaan. Zo draagt dit project bij aan een warmere, verdraagzamere en inclusievere maatschappij.

Het was al de zesde editie van ‘Start iets moois’. Eind 2024 volgt editie zeven. Denk je dat je zelf iets moois gaande hebt en kan je project een financiële duw gebruiken? We communiceren later dit jaar alle praktische details!

Contact