Het Permekemuseum

Drie jaar hebben de renovatiewerken geduurd, maar sinds 29 maart staan de deuren van het huis ‘De vier winden’ weer wagenwijd open. Het Permekemuseum in Jabbeke is waar de kunstenaar tussen 1929 en zijn dood in 1952 woonde en werkte. Dat Jabbeke – en Permekes prachtige woning – de uitgelezen plek zijn voor een museum, hoeft geen betoog.

Permeke samenvatten is niet eenvoudig – net omdat hij zo veelzijdig was. Dominique Savelkoul, directeur van Mu.ZEE en het Permekemuseum doet toch een poging: “Het museum schrijft een nieuw verhaal over de verbondenheid tussen mens en natuur, over humanisme, over een vrijgevochten geest, over de evolutie van een jong, veelbelovend talent tot een internationaal erkende kunstenaar, toen en vandaag nog altijd.”

Waarom moet je dit museum bezoeken?

Je kan een bezoek aan het museum dus maar best bovenaan je to-dolijst zetten – Inne Gheeraert, coördinator-curator van het Permekemuseum, kan je daar met haar woorden vlotjes toe overtuigen. Inne: “Constant Permeke is een belangrijke modernistische kunstenaar die in de loop van zijn leven al erg geprezen werd. Hij genoot succes in eigen land en ver daarbuiten. Hij was zo veel meer dan de schilder van boeren en vissers in donkere, sombere kleuren. Het is die eenzijdige blik op de kunstenaar dat het museum wil doorbreken, we willen echt zijn internationaal belang aantonen.”

En dat doet het museum dus met verve. Wil je iets weten over de kunstenaar? Dan moet je hier zijn; in hèt kenniscentrum rond Constant Permeke, waar je ook het archief en alle beschikbare kennis rond de kunstenaar verzameld vindt.

De prachtige renovatie van het museum is mooi, natuurlijk. Maar dé reden om naar Jabbeke af te zakken, zijn de kunstwerken zelf. Inne: “Voor Permeke waren kunst en leven nauw met elkaar verbonden. Zijn oeuvre zindert van levenslustige, rauwe energie, maar ademt ook weemoed. Zijn aandacht ging naar authentieke menselijke thema’s en naar de verbondenheid van mensen onder elkaar en met de natuur.”

In het Permekemuseum kijk je binnen in Permekes leven en werk. Met kunstwerken, voorwerpen, foto’s en films vertelt het museum verschillende verhalen over Permeke. Naast de vaste collectie komen er twee tentoonstellingen per jaar – een wintertentoonstelling rond Permeke en het modernisme en een zomertentoonstelling waarin Permeke in dialoog gaat met andere kunstenaars.

Nog meer Permeke

De eerste zomertentoonstelling is dan ook meteen van start gegaan: Constant Permeke in tegenlicht. Een tentoonstelling met een dertigtal opvallende kunstwerken van Permeke die zijn grensverleggend karakter bevestigen. Je ontdekt er een nieuwe manier om zijn werk te bekijken. En heb je je dosis Permeke gehad, dan is er ook nog de fantastische woning zelf, met haar heerlijk rustgevende tuin.

Mu.ZEE en het Permekemuseum zijn trouwe klanten van vdk bank en daar zijn we trots op. Omdat we hun werking zo mooi vinden, zetten we ze hier graag in de kijker. Wil je binnenkort je ogen de kost geven aan de veelzijdigheid van Permeke? Je vindt alle informatie en openingsuren op de website.

Contact