Jovo Spaarrekening

Jovo Spaarrekening, de jongerenspaarrekening van vdk bank

Kernmodaliteiten van deze gereglementeerde spaarrekening

 • De Jovo Spaarrekening is een gratis gereglementeerde spaarrekening met onbeperkte looptijd van vdk bank nv, een Belgische financiële instelling met hoofdzetel op het Sint-Michielsplein 16 in 9000 Gent. De Jovo Spaarrekening is voorbehouden voor mensen jonger dan 24 jaar.
 • Deze gereglementeerde spaarrekening wordt beheerst door Belgisch recht.
 • Tarieven op jaarbasis geldig op 1 augustus 2019:
  • 0,01% basisintrest, vanaf de dag na storting tot de dag van afhaling
  • 0,10% getrouwheidspremie, voor bedragen die 12 opeenvolgende maanden behouden blijven
 • Intresten zijn vrij van 15% roerende voorheffing als ze voor het inkomstenjaar 2019 niet hoger zijn dan 980 euro.
 • De basisintrest en getrouwheidspremie kunnen aangepast worden. Dit wordt meegedeeld via de rekeninguittreksels en via de vdk-website.
 • In geval van faillissement of risico van faillissement van de financiële instelling, loopt de spaarder het risico zijn spaargeld te verliezen of kan hij worden onderworpen aan een vermindering / omzetting in aandelen (Bail-in) van het bedrag van de vordering die hij heeft op de financiële instelling boven het bedrag van 100.000 euro dat valt onder de depositogarantie.

 • Bij klachten kan je terecht bij vdk bank nv - Klachtenbehandeling, Sint-Michielsplein 16, 9000 Gent, tel.: 09 267 32 31; e-mail: klachtenbehandeling@vdk.be. Als je geen voldoening krijgt, neem dan contact op met de Ombudsman in financiële geschillen, North Gate II, Koning Albert II-laan 8 bus 2, 1000  Brussel (www.ombudsfin.be).

 • Lees hier het document met essentiële spaardersinformatie voor je deze spaarrekening opent. Dit document is eveneens gratis beschikbaar in elke vdk-vestiging.

Wil je starten met regelmatig sparen?
Maak hier je online simulatie.

Waarom kiezen voor de Jovo Spaarrekening?

Een Jovo Spaarrekening is de aangewezen bestemming voor de ‘envelopjes’ bij geboorte, communie of lentefeest, voor verjaardagsfooien of voor zakgeld. Je betaalt geen openingskosten, geen beheerskosten en geen afsluitkosten. Daarbovenop krijg je faire tarieven en leuke extraatjes, voor baby’s en peuters, voor kleuters en tieners.

Op welk moment je ook instapt, de Jovo Spaarrekening groeit mee met je kind.

Intresttarieven

Op de Jovo Spaarrekening gelden volgende intrestvoorwaarden:

 • Een basisintrest van 0,01% vanaf de dag na de storting
 • Een getrouwheidspremie van 0,10% voor bedragen die 12 opeenvolgende maanden op de rekening behouden blijven.

De vermelde intresttarieven gelden op jaarbasis. De intresten zijn vrij van 15% roerende voorheffing als ze op jaarbasis (inkomstenjaar 2019) niet hoger zijn dan 980 euro.

Jovo als babyrekening

Verwacht je binnenkort een baby? Dan kan je als toekomstige ouders al vóór de geboorte een rekeningnummer reserveren dat je als vrijblijvende cadeautip kan afdrukken op de geboortekaartjes. Handig, toch?

Doorlopende spaaropdracht

De beste manier om de spaarcenten van je kind te zien aandikken is doorlopend sparen via een bestendige opdracht.
Zo kan je periodiek (bv. elke maand) een vast bedrag laten overschrijven op de Jovo Spaarrekening van je kind. Op die manier levert een beperkte spaarinspanning na verloop van tijd toch een stevig spaarpotje op.

Ter informatie: tot de 16de verjaardag kan het kind nooit op eigen houtje geld afhalen van de Jovo Spaarrekening. Er moet altijd minstens één van de wettelijke vertegenwoordigers (= doorgaans de ouders) meetekenen.

Voordeelkaart voor de kinderen

Wie een Jovo Spaarrekening opent voor een kind tot 12 jaar, krijgt automatisch een soort ‘lidkaartje’ toegestuurd op naam van het kind. Neen, dat is nog geen échte bankkaart, maar wel een voordeelkaart waarmee je kind af en toe voordelen geniet bij bepaalde evenementen: korting of gratis toegang bij specifieke kinderhappenings, sommige sportmanifestaties, enz.

Rekeninguittreksels

Je kiest zelf of in overleg met je vdk-vestiging op welke manier je de rekeninginformatie wilt ontvangen. Als ouder kan je de Jovo Spaarrekening bijvoorbeeld opnemen in je eigen abonnement, zodat je de rekeninguittreksels kosteloos kan afdrukken aan de uittreksel-automaten in zowat alle vdk-vestigingen. Of je kan de rekening beheren in je eigen online@vdk-abonnement (internetbankieren) en daar de rekeninguittreksels consulteren, bewaren of afdrukken. Aan jou de keuze.

Wat na de 12de verjaardag?

De Jovo Spaarrekening groeit mee met je kind. Ze blijft immers doorlopen tot 31 december na de 24steverjaardag. Maar zodra je kind 12 jaar is geworden, kan je als mama en/of papa je kind een volgende stap laten zetten in het leerproces om met centen om te gaan. Je kan vanaf de 10de verjaardag immers een Jovo Girorekening (= zichtrekening van vdk) openen op naam van je kind. Met deze kosteloze zicht­rekening en de bijhorende gratis bankkaart maakt je jouw oogappel stap voor stap vertrouwd met het moderne betalingsverkeer.

Vind je sparen belangrijk? Laat je goed adviseren.

Maak hier je raad-op-maat-afspraak