Historiek

Ontstaan

VDK werd op 25 november 1926 in Gent opgericht onder de naam Volksspaarwezen, door enkele leidende figuren binnen de Gentse christelijke arbeidersbeweging. Enerzijds om de spaarzin van de arbeiders te bevorderen, anderzijds om hen op basis van die spaarinspanning ook de kans te geven om door middel van een woonkrediet een eigendom te verwerven. Want de doorsnee arbeider was in die tijd niet welkom bij de toenmalige commerciële banken.

Volksdepositokas

Volksdepositokas.JPGNiet enkel in Gent, maar ook in de rest van het land waren in het begin van de vorige eeuw heel wat lokale spaarkassen ontstaan in de schoot van de christelijke arbeidersbeweging. In 1936 smolten de meeste van die christelijk geïnspireerde spaarkassen samen in de Belgische Arbeiders Coöperatieve (= BAC, het latere Bacob). Een flinke dosis gezond verstand en een stevige scheut van de legendarische Gentse koppigheid zorgden ervoor dat Volksspaarwezen niet meestapte in dit fusieverhaal. De Gentse spaarkas hield vast aan haar autonomie en ging in de regio Gent-Eeklo zelfstandig door onder de nieuwe naam Volksdepositokas (= VDK).

Groei tot volwaardige retailbank

historiek1.jpgVooral na de Tweede Wereldoorlog kende VDK een steile opgang. De Gentse spaarkas kende als eerste kredietinstelling op de Belgische marketing aan haar trouwe spaarders een intrestristorno toe (een soort korting) op hypothecaire woonkredieten. Het aanvankelijk beperkte productengamma werd geleidelijk verder uitgebouwd.

Zo legde de spaarbank zich in de jaren ‘70 ook toe op het betalingsverkeer en vanaf de jaren ‘90 werd volop geïnvesteerd in alternatieve bancaire kanalen. Aanvankelijk phonebanking en selfbanking, later internetbankieren en mobiel bankieren met de smartphone of tablet.

historiek2.jpgOm als retailbank bij het brede publiek de nodige naam­bekendheid te verwerven en te onderhouden, werden een aantal stevige marketinginitiatieven ontwikkeld. De lancering van de Jovo jongerenrekening en de trouwe shirtsponsoring van voetbalclub KAA Gent zijn daar maar enkele voorbeelden van.

 

Geografische expansie

historiek4.jpgIn het begin van de 21ste eeuw werd Bacob geïntegreerd in de Dexia-structuur. Dit betekende de facto het einde van het bestaande herenakkoord dat VDK binnen Gent-Eeklo de exclusiviteit garandeerde als bank van de christelijke arbeidersbeweging. VDK ontwikkelde een ambitieus maar doordacht expansieplan met als eerste bedoeling de bank in de volledige provincies Oost- en West-Vlaanderen op de kaart te zetten. In 2003 opende VDK in Oudenaarde haar eerste vestiging buiten de historische biotoop Gent-Eeklo. Inmiddels zijn er reeds een 20-tal (van de in totaal zowat 90) VDK-vestigingen operationeel in de expansieregio (onder meer in Aalst, Lokeren, Wetteren, Sint-Niklaas, Zele, Kortrijk, Brugge, Waregem, Tielt, Roeselare, Ieper).

De voorlopig laatste stap in de expansie is de opening van een vestiging in Antwerpen in 2013. Voor het eerst is VDK nu ook actief in de provincie Antwerpen. Geen eindpunt, maar de start van een nieuwe episode in het expansieverhaal. Wordt dus vervolgd...