Hou je pincode geheim

Je debetkaart is beschermd met een pincode, een code die je toelaat om met de kaart te betalen of geld op te vragen. Hou je pincode geheim: schrijf ze niet op of vertel ‘m niet aan iemand anders, ook niet aan familie of vrienden. Neem ook geen voor de hand liggende code.

Je kaartlezer is altijd veilig

Om je identiteit te verifiëren log je in op online@vdk via de vdk-kaartlezer. Omdat die niet verbonden is met je computer of het internet, worden er geen persoonlijke gegevens opgeslagen en kunnen de unieke codes van de lezer niet door kwaadwilligen gekopieerd of gestolen worden. Bovendien wordt elke code maar 1 keer gebruikt, zodat die onmiddellijk zijn waarde verliest voor anderen.

Meld je na elke sessie af op online@vdk

  • Beveiligde verbinding

vdk bank zorgt ervoor dat de uitwisseling van gegevens via online@vdk wel degelijk met de vdk-servers gebeurt. Die gegevens zijn niet toegankelijk voor derden. Tijdens het verzenden kunnen er dus geen gegevens verwijderd, toegevoegd of gewijzigd worden.

De beveiliging gebeurt volgens de TLS-techniek (transport layer security). Die kan je herkennen aan het slotje in de statusbalk van je browser. Je kan de echtheid van de verbinding met de online@vdk-server nagaan door op het icoontje te dubbelklikken. Uit de certificaatgegevens kan je afleiden dat het certificaat aan vdk bank is uitgereikt.

  • Beveiligde website

De transactionele website is beschermd met firewalls en andere netwerkfilters. Daarvoor volgen we ontwikkelingen op het gebied van beveiliging op de voet.

  • Sessie beëindigen

Wanneer je online@vdk gebruikt, zorg er dan voor dat je je computer nooit onbeheerd achterlaat. Hoewel je vanzelf wordt afgemeld na enkele minuten inactiviteit, raden we je toch aan om je af te melden zodra je je bankverrichting hebt afgerond.

Beveilig je computer

  • Beveilig je computer en (draadloos) netwerk

Beveilig je computer en (draadloos) netwerk altijd met een wachtwoord. Zo kunnen onbevoegden geen gebruik maken van je netwerk.

  • Gebruik de laatste versie van je besturingssysteem en browser

Controleer regelmatig of je de meest recente versie van je besturingssysteem en browser gebruikt. Die is immers uitgerust met meer en betere beveiligingstechnieken.

  • Installeer een antivirussysteem en firewall

Virussen kunnen op computers grote schade aanrichten. Maak daarom gebruik van een actueel antivirusprogramma en een ‘personal firewall’, dat is een programma dat je computer beschermt tegen misbruik van buitenaf. Let er wel steeds op dat je de meest recente updates installeert.

Zorg ervoor dat het antivirusprogramma altijd actief is, ook als je niet met het internet verbonden bent.

  • Installeer geen illegale of onbekende software

Als je gebruikmaakt van internet of e-mail bestaat de kans dat je een virus of onbekend programma downloadt. Die kunnen de programma's op je computer wijzigen en ongewenste gevolgen hebben. Installeer dus nooit een onbekend programma dat je bijvoorbeeld per e-mail aangeboden krijgt.

  • Hou je pincode en bankgegevens geheim

vdk bank zal jou nooit persoonlijke informatie via e-mail of andere communicatiekanalen vragen. Dus er is dan ook geen enkele reden om deze aan een derde te geven.

Wees aandachtig voor phishing

Phishing is een vorm van internetfraude. Het lokt mensen naar een valse (bank)website, die een kopie is van de echte website, en vraagt om in te loggen met hun gebruikersnaam en wachtwoord of creditcardnummer. Zo beschikt de fraudeur over je persoonlijke gegevens, met alle gevolgen van dien. De slachtoffers worden vaak via een e-mail naar de valse website gelokt met daarin een link naar en het verzoek om je inloggegevens te controleren.

Meld (poging tot) fraude

Card Stop

Bel 070 344 344 bij verlies of diefstal van je debetkaart (vdk- of Jovo-kaart) of kredietkaart (Visa). Card Stop is dag en nacht bereikbaar.

vdk bank

Verwittig vdk bank 24u/24u via fraude@vdk.be of tijdens de kantooruren via 09 267 33 31.

Politie

Meld misdrijven op of via het internet bij via https://www.politie.be/5355/.

Contact