Voorkom onderverzekering

Wat betekent dat precies, ‘onderverzekerd zijn’? Als je een brandverzekering neemt, bepaalt de verzekeraar eerst de waarde van je huis. Daar houdt hij rekening mee om de verzekeringsdekking te bepalen en de premie te berekenen. Als je huis dankzij renovatie of verbouwing meer waarde krijgt, voorkom dan onderverzekering door de oorspronkelijke dekking aan te passen. Doe je dit niet, dan ben je niet langer verzekerd voor de volledige waarde van je huis en zal je bij schade ook niet volledig vergoed worden.

Een voorbeeld:

Je koopt een rijhuis met een waarde van 200.000 euro. Die waarde wordt zo in je brandverzekering ingeschreven. Na enkele jaren laat je het huis grondig renoveren: er komt een uitbouw bij, compleet met bureau en badkamer. Daardoor stijgt de waarde van je huis van 200.000 tot 250.000 euro. Als je dit niet meldt aan je verzekeraar, dekt je brandverzekering maar 80% van de waarde van je huis (200.000 euro is 80% van 250.000 euro).

Stel dat je wat later 10.000 euro schade hebt door een zware storm, dan ben je onderverzekerd en vergoedt de verzekeraar maar 80% van de schade, in dit geval 8.000 euro (verminderd met de vrijstelling in je brandverzekering). Dit noemen we de evenredigheidsregel: de verzekeraar betaalt een schadevergoeding die in verhouding staat tot de waarde die je in je brandpolis verzekerd hebt.

 

Verwittig je verzekeraar

Door de verbouwing op te nemen in je verzekering, vermijd je dit probleem. Je polis wordt dan aangepast aan de verhoogde waarde van je huis en jij kan met een gerust hart én met volle teugen genieten van je nieuwe stek. Heb je concrete verbouw- of renovatieplannen? Neem zeker op tijd contact op met je vdk-adviseur voor persoonlijk advies op maat van je plannen.

Heb je hierover nog vragen, of wil je meer informatie? Contacteer je vdk-adviseur.

 

Contact