Wie is vdk bank?

vdk bank, met hoofdzetel in Gent, is een onafhankelijke en duurzaam ethische bank die actief is in Vlaanderen. De bank bedient meer dan 140.000 klanten via een brede waaier van financiële diensten: betalingsverkeer, spaarproducten, kredietverlening, beleggingsdiensten en verzekeringsproducten. Met deskundig advies van mens tot mens streeft vdk bank naar het meest faire evenwicht tussen rendement en gemoedsrust.

Niets is zo stabiel als verandering. vdk bank leeft niet op een eiland en past zich aan. De keuze om een unieke, onafhankelijke en duurzaam ethische bank in Vlaanderen te zijn, is onderbouwd door een sterk strategisch plan. Tegelijkertijd zal vdk bank haar DNA niet verloochenen en houdt ze vast aan het eigentijds en consequent uitwerken van het begrip ‘duurzaam bankieren’. Of zoals de voorzitter van het directiecomité, Leen Van den Neste, formuleerde: ’vdk bank wil in Vlaanderen duurzaam blijven groeien en een uniek aanbod bieden voor de klant die alles net iets bewuster wil’.

Waarom reikt vdk bank de “vdk-prijs voor duurzame ontwikkeling” uit?

vdk bank onderschrijft de 17 duurzame doelstellingen van de Verenigde naties (SDG’s) en het klimaatakkoord van Parijs 2015. Het klimaatakkoord van Parijs voorziet tevens in het engagement om een pad uit te tekenen voor financiële stromen om deze doelstellingen te bereiken.

vdk bank is ervan overtuigd dat ze door haar duurzame bedrijfsvoering mee impact heeft op de noodzakelijke transitie naar een meer duurzame samenleving en sociaal-ecologische economie.

Daartoe kiest vdk bank er uitdrukkelijk voor om bij de herbelegging op structurele en systematische wijze rekening te houden met drie dimensies inzake duurzaamheid: het sociale aspect, het milieu en de economische dimensie. Dit geldt zowel voor investeringen in de effectenportefeuille als voor kredietverlening.

vdk bank wil mee een rechtvaardige economische, sociale en ecologische duurzame toekomst uitbouwen. Vanuit haar sociaal-maatschappelijke rol wenst vdk bank, met deze prijs, origineel onderzoekswerk te bekronen dat relevant is voor de thematiek “duurzame ontwikkeling” in volgende domeinen: het natuurwetenschappelijke-technologische, het economische, het sociale, het juridische, het institutionele, het domeinoverschrijdende, en de algemeen maatschappelijke context.

Duurzame ontwikkeling

Duurzame ontwikkeling kent verschillende interpretaties en definities. De meeste experten zijn het erover eens dat een eenduidige definitie niet bestaat, maar dat er wel sprake is van een brede oriëntatie gebaseerd op een aantal uitdagingen. Een eerste component hiervan heeft te maken met de sociale ongelijkheid of de kloof tussen arm en rijk. Zo is er onder meer een ongelijke toegang tot voedsel, onderwijs, gezondheidszorg, arbeid, enz..

Een tweede component sluit aan bij de milieuproblematiek of bij de draagkracht van onze aarde. Lokaal kennen we vooral luchtverontreiniging, schaarste aan natuurlijke hulpbronnen, afvalbergen en watervervuiling, maar op een globaler niveau worden we geconfronteerd met klimaatverandering, het verlies aan biodiversiteit, ontbossing, verzuring van onze oceanen, enz.

Een derde is de evenzeer belangrijke economische component. De betaalbaarheid van diensten en oplossingen, nieuwe verdienmodellen rondom duurzaamheid, alternatieve economische modellen op bedrijfs- en op macroniveau, post-growth modellen,…om een paar voorbeelden te geven.

Hoewel de vdk-prijs voor duurzame ontwikkeling graag doctoraatsthesissen beloont die een sociale, ecologische of economische uitdaging centraal stellen, wordt in het bijzonder uitgekeken naar onderzoek dat meerdere componenten tracht te combineren. Een duurzaamheidsvraagstuk kent immers zowel een sociale, ecologische als economische  component. Dergelijke brede interpretatie vinden we ook terug in de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties (de zogenaamde SDG’s).

vdk bank en de jury, bestaande uit experts met diverse achtergrond, zijn sterk geïnteresseerd in innovatief en wetenschappelijk hoogstaand doctoraatsonderzoek met een sterke maatschappelijke impact. Met dit laatste bedoelen we onderzoek dat een bijdrage levert aan een transitie van systemen die ons dagelijks leven bepalen (bv. ons energiesysteem, woonsysteem, financieel-economisch systeem, voedingssysteem, mobiliteitssysteem, zorgsysteem, enz.).

vdk-prijs voor duurzame ontwikkeling

Met deze prijs richt vdk bank zich tot onderzoekers aan een Vlaamse universiteit met een doctoraatsthesis in één van bovenvermelde domeinen.  Het doctoraatswerk is maximaal 3 jaar oud en moet ingediend worden ten laatste tegen 1 september 2019.

De 1ste prijs bedraagt 10.000 euro (eerste laureaat), de 2de prijs bedraagt 3.000 euro (tweede laureaat) en de 3de prijs bedraagt 2.000 euro (derde laureaat).

De ingediende werken worden beoordeeld door een jury onder leiding van prof. Dr. Herwig Reynaert, decaan van de Faculteit Politieke en Sociale wetenschappen aan de universiteit Gent.

Deelnemen?

De kandidaten dienen een elektronische versie van hun doctoraatsthesissen te zenden via de website van vdk bank. De doctoraatswerken blijven in het bezit van vdk bank. Het doctoraat moet geschreven zijn in het Nederlands, Engels of Frans. Tevens moet een uitvoerige Nederlandstalige samenvatting (maximum 11.000 woorden) mee ingediend worden.

Deelnemen kan door je doctoraatsthesis en je curriculum vitae uiterlijk op 1 september 2019 te mailen naar vdk-prijs@vdk.be. Indien nodig, kan je dit via Wetransfer doen. Je deelname wordt bevestigd per kerende mail.

Contact