Een vogelkijkhut voor vzw Kompas

Woonbegeleider Mieke Vols heeft bij vzw Kompas een groep mensen met een emotionele en/of gedragsstoornis onder haar vleugels. En de natuur, die is haar bondgenoot. Met taakjes in de moestuin of op de boerderij, boswandelingen, kajaktochten en uitstappen naar inspirerende natuurgebieden komen de bewoners en dagverblijvers echt tot rust. Omdat een uitstap naar de natuur voor sommigen (te) veel van hen vraagt, brengt vzw Kompas de natuur naar hen. In een mini-oase van rust, met onder andere de zorgboerderij en de grote moestuin, wordt spanning losgelaten en stress voor even vergeten. Met binnenkort als extra rustpunt: de vogelkijkhut. In de vorm van een houten chalet met bankjes en een groot raam zonder inkijk. Wie binnen is kan ongestoord turen naar de voederplaats, afgesloten met een takkenmuur, waar vogeltjes op hun beurt ongestoord hun snaveltjes vullen. Waarvoor ze het bedrag van vdk bank zouden gebruiken? Voor de bouw van de chalet en de aankoop van verschillende voedersilo’s en drinkfonteintjes voor hun gevleugelde bezoek. Maar ook ander bezoek is er binnenkort welkom: de tuin wordt toegankelijk voor de bewoners van Sint-Kruis-Winkel die er mee mogen genieten van zoveel natuurpracht.

Een ruilkast voor boeken en kleine spullen in centrum Antwerpen

Samen met de buren van het buurtcomité ©DeCoburen in centrum Antwerpen werkt Sophie Meert er nu al zo’n twee jaar mee aan een warme plek. Zo adopteerden ze er maar liefst 64 boomspiegels, en voorzien ze deze stukjes grond van alles wat de bomen nodig hebben om goed te groeien. Hoort er ook bij: de ruim 850 meter aan kerstlichtjes die de bomen (ver)sieren tijdens de wintermaanden en er de straat feestelijk verlichten. Regelmatig zijn er in de straat ook gratis spullen te geef of te ruil, van boeken over CD’s tot kleine lampen. Met het bedrag dat ze via de wedstrijd van vdk bank kregen, installeert het comité binnenkort een handige buitenkast om al deze spullen veilig in op te bergen, in afwachting van hun tweede leven.

Een techniekruimte voor kwetsbare jongeren

Dat het niet voor elk kind vanzelfsprekend is om naar een ‘normale’ school te kunnen gaan – om welke reden dan ook – weten ze bij team FARO (Broeders van Liefde), maar al te goed. Daarom zorgen de leden van het dagbestedingsteam, waaronder ook Katrien Welvaert, voor schoolvervangende dagopvang voor kwetsbare kinderen en jongeren die geen volledig schooltraject kunnen volgen. Samen met haar team organiseert Katrien sinds september 2021 een aantal succesvolle groepsprojecten rond sport, koken, huis, tuin en dier, en crea. En binnenkort ook techniek. Want met de steun van vdk bank richten ze een lokaal in met werkmateriaal om hun stek verder uit te bouwen: van zelfgemaakte moestuinbakken over wanddecoratie tot afrastering in de voortuin. Zo kunnen de jongeren er in de nieuwe, aangepaste en veilige omgeving hun nieuwe talenten ontplooien.

Contact