Zuid-Amerikaans verhaal

8 maart 2021. De webshop Funky Pure staat definitief online. Na zes jaar denken, broeden, overwegen. Na de plannen even terug op te bergen, om uiteindelijk dit jaar – letterlijk – uit de kast te komen. Want, zo beaamt de oprichtster: “Alles moest kloppen”.

Bij de geboorte van haar dochter in 2014 vond Lalitha niet wat ze zocht: duurzame kinderkledij. “De ‘groene’ merkjes, zeg maar. Kwalitatief, milieuvriendelijk, en zonder giftige stoffen.” Het antwoord lag in Chili, Zuid-Amerika, waar ze kledingmerken vond die doen wat ze beloven: kledij maken uit organische stoffen, met natuurlijke kleurstoffen, en dat in faire omstandigheden. Alles waar Funky Pure vandaag voor staat. Ondertussen voegde Lalitha ook enkele Belgische en Spaanse merken toe aan de Funky Pure-collectie, allemaal volgens hetzelfde principe. “Wij gaan voor kwaliteit, uniciteit en comfort. Voor slow fashion. Voor stuks die je kan doorgeven van kind op kind, zonder dat de kleur vervaagt of de vorm verandert.”

Duurzaamheid en transparantie

Funky Pure selecteert haar leveranciers op basis van drie criteria. Streven de leveranciers net als Lalitha naar organische materialen? Dan passen ze perfect binnen de Funky Pure-filosofie. “Als tweede is de transparantie – in welke omstandigheden de kledij wordt gemaakt – voor ons heel belangrijk. We vragen een inkijk in de ateliers, en ook foto’s en filmpjes behind the scenes.” Als derde criterium is er het persoonlijk contact met de leveranciers. “Enkele leveranciers zijn ondertussen zelfs vrienden geworden. Die open communicatie willen we graag ook doorgeven aan onze klanten.”

Maatschappelijke meerwaarde

De meerwaarde van Funky Pure is tweeledig: enerzijds focust de webshop op het ecologische, het duurzame. Op organische stoffen – van biologisch pimakatoen tot 100% puur linnen. Op tijdloze ontwerpen ook, die jaar na jaar verkocht, gedragen en doorgegeven kunnen worden. Anderzijds krijgen kinderen de boodschap: ‘Je bent uniek zoals je bent’. 

Funky Pure kind op paard
Mijn zoon draagt graag roze, so what? Laat kinderen zijn wie ze zijn. Laat ze hun eigen stijl en persoonlijkheid ontwikkelen.
Lalitha de Somer

Oprichtster Funky Pure

vdk bank voor het leven

"De keuze voor vdk bank heb ik aan mijn ouders te danken, die mijn allereerste spaarcentjes op een vdk-rekening zetten. Ik ben er nooit meer weggegaan." Een evidentie? “Ja, toch wel. Bij vdk bank kom ik echt thuis. Zowel de lokale bankdirecteur als zijn collega kennen mijn activiteiten en bekommernissen. Ik ben er geen nummer, maar een persoon met een naam en een gezicht. Dat vdk bank haar klanten kansen geeft, maakt de bank alleen nog maar menselijker.”

Funky Pure Lalitha
De keuze voor vdk bank heb ik aan mijn ouders te danken, die mijn allereerste spaarcentjes op een vdk-rekening zetten. Ik ben er nooit meer weggegaan.
Lalitha de Somer

Oprichtster Funky Pure

5 tips voor een bewustere kledingkast

Wat kan je doen om zelf bewuster met je kledij om te gaan? Met deze vijf tips creëer je een duurzame kleerkast, waar zowel jij als de planeet een stuk beter van worden.

  1. Investeer in basisstukken

Het genot van goedkoop te kopen is van korte duur. Investeer liever in een stevig basisstuk dat langer meegaat en je ook kan doorgeven.

  1. Combineer slim

Creëer verschillende outfits door je tijdloze basisstukken op verschillende manieren te combineren. Heb je een duurder jurkje? Draag dat eens met een giletje en ballerina’s, of met sneakers en een sweatshirt.

  1. Koop op de groei

Koop nieuwe kledij een maatje groter, zodat de stukken een seizoen langer kunnen meegaan. Mooi meegenomen: oversized is helemaal in.

  1. Was op een lagere temperatuur

Was kledij op een lagere temperatuur dan er op het wasvoorschrift staat, en draai alles binnenstebuiten. Gebruik ook zo weinig mogelijk wasmiddel en voeg een scheutje azijn toe, dat houdt je kleuren langer levendig. Extra tip: was vlekjes eerst uit met bruine zeep en doe de was daarna met koud water – win-win voor de planeet en je portemonnee.

  1. Sla eens een rondje droogkast over

Schijnt de zon? Hang je kledij buiten op een droogrek, zo gaan je kledingstukken extra lang mee.

Contact