De impact van ecologisch bouwen

“Ecologisch bouwen is veel meer dan een ‘duurzame woning’ neerzetten die weinig energie verbruikt”, vertelt oprichter en vennoot Jan Van de Gracht. “Het gaat over milieuvriendelijke bouwprincipes volgen zoals die van VIBE waar we lid van zijn. Over bouwen met een gunstige impact op het milieu, klimaat en de mens.” Zo kijkt Tintelijn naar de milieuimpact van de materialen, van ontginning en productie tot afbraak en hergebruik. Elke schilderborstel gaat ook mee terug naar kantoor om daar uitgespoeld te worden. Al het afvalwater wordt ter plekke bij hen gezuiverd.

Tintelijn
Positieve impact kan ik het best realiseren door met een eigen bedrijf een steen te verleggen in de rivier.
Jan Van de Gracht

Oprichter Tintelijn

Je derde huid

De ecologische bouwprincipes zijn er ook om een gezond binnenklimaat te creëren. Dat wordt in grote mate bepaald door de materialen. “De eerste huid is die van je lichaam. De tweede zijn je kleren. De derde huid is je huis”, zegt Bram Klüssendorf die al 20 jaar medevennoot is in het bedrijf. Bram vertelt over de schildersziekte, een aantasting van het centrale zenuwstelsel: “Als je dag in, dag uit schildert met solventen die je op je vel krijgt en inademt, is dat niet gezond. Als je werken laat uitvoeren, ondervind je minder hinder maar je merkt een groot verschil met ecologische verven.” Materialen bepalen ook de dampdoorlaatbaarheid van je woning. “Denk aan een regenjas die werkt als een plastic vel waar je enkel in kan zweten”, voegt Jan toe. “Natuurlijke pleisters kunnen veel meer vocht opnemen”.

Duurzaam van de verf tot de lening

Bovenop de ecologische bouwprincipes, trekt Tintelijn duurzaamheid door naar alle facetten van het bedrijf. Mobiliteit organiseren ze zo groen mogelijk. De meeste collega’s springen op de fiets naar het werk, de camionetten rijden op LPG, er zijn elektrische cargofietsen en de opdrachten houden ze bewust binnen groot Gent. Voor een kleinere voetafdruk en grotere levenskwaliteit. Verder zijn ze een échte werknemerscoöperatie. Elke werknemer met drie jaar ervaring kan aandeelhouder worden en dus mee de koers uitstippelen van Tintelijn. Wanneer dan de tijd was aangebroken om een lening aan te gaan, moest het een ethische bank zijn. Ze kwamen uit bij vdk bank. “Na vijf jaar zoeken, hadden we eindelijk hét pand gevonden en dan bleek dat we niet enkel het pand maar ook een vennootschap moesten overnemen. Een complex verhaal maar vdk bank heeft ons daar toen heel goed in begeleid.”

Tintelijn
Of die collega nu één aandeel heeft of honderd, elke aandeelhouder heeft dezelfde stem.
Jan Van de Gracht

Oprichter Tintelijn

Schilderen in tijden van Corona

Corona brengt voor iedereen uitdagingen met zich mee maar met een webshop ontwikkeld door één van de collega’s, doet Tintelijn het in deze periode bijzonder goed. “De winkel was dicht maar de omzetten van de webshop gingen door het dak. Ook voor de aannemerswerken konden we nog een derde van onze mensen aanhouden”, vertelt Bram.     

Synergie

Als coöperatie blijft Tintelijn synergieën opzoeken, tussen de eigen werknemers maar ook met de buurt. Met het nieuwe pand willen ze meer deel uitmaken van het sociale weefsel. “Nu kunnen mensen uit de buurt al bioboerenpakketten bij ons afhalen. Na Corona willen we een feest organiseren en hen de vraag stellen: “Wat kunnen we nog voor jullie betekenen?”. Een samenwerking met vdk bank was dan ook een logische keuze. Net zoals Tintelijn wil vdk bank een meerwaarde betekenen voor de samenleving door in te zetten op persoonlijk contact. 

Tintelijn werkt voor grote bouwwerken graag samen met De Noordboom, ook pionier in ecologisch bouwen en klant bij vdk bank. Zo heeft De Noordboom het houtskelet opgetrokken voor hun gloednieuw pand. Lees hier het interview met De Noordboom.

Contact