De wortels van De Noordboom

Mathy Bevernage startte in 1982 samen met een medevennoot de coöperatie De Noordboom, vanuit een groen idealisme: “We wilden de huizen in Vlaanderen beter isoleren wanneer er nog geen sprake was van isolatie, en al zeker niet met natuurlijke materialen.” Beton en baksteen zijn enorm belastend voor ons milieu, niet enkel de ontginning van de grondstoffen, maar ook de productie ervan. De Noordboom koos daarom resoluut voor hergroeibare materialen. “De Noordboom bouwt energiezuinig met hernieuwbare grondstoffen uit duurzame ontginning. Alles in onze bouwwerken is een product van de natuur”, zegt commercieel verantwoordelijke en toekomstig medevennoot Stefan Boonaert. En het hout? Dat is FSC-gecertificeerd uiteraard. De Noordboom was een van de eerste inschrijvers voor FSC in België. Niet enkel op vlak van materiaalgebruik maar ook in bouwtechnieken houden ze de vinger aan de pols. Daarvoor richten ze hun blik op Scandinavië, Duitsland en Oostenrijk.

Als coöperatie is De Noordboom ook een sociale onderneming in de kern. Ze investeren veel in hun eigen mensen. Stefan legt uit: “Opleidingen vinden we belangrijk, daar besteden we veel aandacht aan. Zowel bij bedienden als mensen op de werf.” Werknemers kunnen ook op termijn instappen in het bedrijf en dus mee de koers bepalen. Die menselijke aanpak uit zich ook naar klanten toe. “De Noordboom is niet klein maar ook niet groot. We gaan nog altijd voor dat persoonlijke contact”, verklaart Stefan. En dat vinden ze ook terug bij hun partner, vdk bank.

De Noordboom
Of het nu om nieuwbouw gaat of kleine uitbreiding, de bedoeling is dat het altijd leidt tot tevredenheid van alle partijen.
Mathy Bevernage

oprichter De Noordboom

De toekomst in duurzame bouw

Circulair bouwen. Het staat nog in zijn kinderschoenen maar De Noordboom zoekt voortdurend mee naar oplossingen die ons een stap dichter brengen. Met grote prefab elementen korten ze de bouwtijd op de werf in, wat duurzaam bouwen betaalbaarder maakt. Het komt ook de kwaliteit ten goede en laat toe om delen achteraf nog te vervangen of aan te passen.

Hun droom is dat de woningbouw in Vlaanderen meer aandacht gaat besteden aan ecologisch verantwoorde materialen. Dat komt niet enkel onze planeet ten goede maar creëert ook een gezonder en aangenamer binnenklimaat. “Je woning is je nest. Voor mensen komt dat op de 2de of 3de plaats in hun leven. Dat betekent dat we een grote meerwaarde kunnen betekenen. We zijn er nog niet maar we blijven eraan werken”, vertelt Stefan. De link met vdk bank is dan ook logisch. “Zij hebben dezelfde waarden als ons, ze zoeken ook naar duurzaamheid en investeren in de economie van de toekomst”, besluit Mathy.  

De Noordboom werkt graag samen met Tintelijn voor de afwerking van hun bouwwerken, een trouwe partner in duurzaamheid en ook klant bij vdk bank. Ontdek hun verhaal.

Contact