VDK steunt het Music For Life concert voor de vrouw die drie miljoen Indische huiswerkers verenigde

VDK steunt het Music For Life concert voor de vrouw die drie miljoen Indische huiswerkers verenigde

In te veel landen lijkt huisarbeid nog erg op slavernij. Pia Stalpaert werkt al zo’n 5 jaar samen met zuster Jeanne Devos om de sociale rechten van huisarbeidsters wereldwijd te verdedigen. Zuster Jeanne timmerde zelf stevig aan de weg in India. Om haar in de bloemetjes te zetten, wordt op 19 december een Music For Life concert georganiseerd. ACV Voeding & Diensten staat in voor de kosten.

Zin om erbij te zijn op 19 december?
Hier kan je tickets bestellen.

Vlaamse zuster verzet bergen in India.

“Onze samenwerking met zuster Jeanne Devos begon in 2010,” vertelt Pia Stalpaert, voorzitter van ACV Voeding & Diensten. Het ILO, de Internationale Arbeidsorganisatie, startte een wereldwijde actie om de huisarbeidsters eindelijk een volwaardig statuut en sociale bescherming te geven. Jeanne Devos maakte deel uit van de ACV-delegatie omdat zij sinds de jaren 60 in India het voorbeeld geeft met haar ‘domestic workers movement’. Haar beweging telt intussen drie miljoen leden. Jeanne Devos kreeg hiervoor zelfs een Nobelprijsnominatie maar toch ziet ze zich niet als een Vlaamse Moeder Teresa. Ze wil ervoor zorgen dat de mensen een goed leven hebben. In Mumbai richtte ze bijvoorbeeld een vluchthuis op om huisarbeidsters te beschermen tegen seksueel misbruik.

Zoals onze fabriekscités voor 1900.

 

In Mumbai woont het huispersoneel in sloppenwijken rond de torengebouwen. Per gebouw onderhandelt de beweging van Jeanne een soort mini-CAO. Om bijvoorbeeld op zondag vrij te zijn. “Je kan niet geloven hoe fier die mensen zijn op hun eerste sociale verwezenlijkingen,” vertelt Pia. Eind dit jaar keert Jeanne Devos wellicht definitief terug naar België om zich bezig te houden met fondsenwerving. De opvolging is verzekerd. Indische zusters zullen haar werk verderzetten.

Hoe een film tot een concert leidt.

Dit jaar liet Pia een film maken over het leven en werk van Jeanne Devos voor een congres van ACV Voeding & Diensten. Cameraman Karel Van Mileghem raakte bijzonder gecharmeerd door het verhaal van de zuster. Omdat Karel gitarist is bij de groep Jacle Bow, kwam hij met het idee om een benefietconcert tijdens de Warmste Week van Studio Brussel te organiseren. Dankzij de organisatorische steun van ACV Voeding & Diensten kon Jacle Bow via het muzieklabel beroep kon doen op een mooie set van muzikanten: Adamo, Clouseau, Wannes Cappelle… Alle artiesten treden gratis op. Daarom hoopt Pia om op 19 december in de AB een flinke cheque te kunnen overhandigen aan Jeanne Devos. VDK heeft er alvast een mooi bedrag op gezet.

Wil jij ook meedoen? Hier kan je tickets bestellen.

Hart genoeg? Bedankt voor uw feedback!

Wilt u hier graag meer over kwijt?
Stuur een mailtje naar: hartgenoeg@vdk.be

Bekijk hier de volledige VDK-nieuwsbrief 'Hart Genoeg?'