EnerGent haalt windenergie uit ‘grassroots’

EnerGent haalt windenergie uit ‘grassroots’

EnerGent is een burgercoöperatie die investeert in projecten van energiebesparing en hernieuwbare energie. Het bedrijf heeft zijn wortels in de Gentse Macharius-wijk, bij de Buren van de Abdij, en in middenveldorganisaties uit het Gentse. Recent mocht EnerGent aankondigen dat het voor minstens 20 percent participeert in een nieuw windpark in Melle. VDK is trots de huisbankier te mogen zijn van deze energieke coöperatie met lokale en duurzame roots.
We spraken met John Vandaele, medeoprichter en vennoot.

Van abdijruïnes naar windturbines


John Vandaele, medestichter en vennoot van EnerGent, op de historische site waar het allemaal begon.
 

John leidt ons rond in de oude Sint-Baafsabdij, waar het verhaal van EnerGent zijn lange aanloop neemt. Toen deze historische site werd gesloten voor het publiek, stelde het Macharius buurtcomité voor om die zelf open te houden. De Buren van de Abdij groeiden uit tot een buurtbeweging die het hele jaar door activiteiten organiseert.

Na een bijenkorf en een boomgaard kwamen er grotere dromen over duurzame projecten, mee geïnspireerd door de bloeiende energiecoöperaties in Duitsland. Om een stevig platform te creëren, werd ook het lokale middenveld gemobiliseerd. Onder meer: het Gents Milieufront, de Gezinsbond en lokale vakbondsvertegenwoordigers. Er kwam ook een pluralistisch beschermcomité, met politici van diverse strekkingen.

De relatie met VDK startte al bij de Buren van de Abdij. Ook EnerGent koos voor VDK, “de lokale bank, die niet was meegegaan in het gokken.”

 

 

De wind is van iedereen

John vertelt hoe EnerGent bij de start ook tegenwind kreeg: “Windenergie, zo zei men ons, dat mag je vergeten. Alle gronden waar turbines mogen gebouwd worden, zijn al lang gereserveerd. Toch was er een lichtpunt. De provincie Oost-Vlaanderen werkte aan het plan ‘Energielandschap Vlaanderen’. Dit moest lokale besturen en burgercoöperaties de kans geven te participeren in nieuwe windparken.”

“Om het plan de wind in de zeilen te geven, lanceerden we de petitie ‘De wind is van iedereen’. Toen de opzet slaagde, kon de cvba EnerGent officieel van start gaan in december 2013.”

Het EnerGent team werd versterkt met ingenieurs en financiële specialisten. Zonder veel inspanning en nog zonder concrete projecten haalde EnerGent meteen al 100.000 euro op bij sympathisanten. Het blijft puur een burgerinitiatief: iedereen mag tot 5 aandelen aankopen. Dit startkapitaal werd tot nu toe zo goed als volledig gereserveerd voor projecten. EnerGent springt zorgzaam om met de centen. Tot vandaag heeft de hele EnerGent ploeg – ruim twintig mensen – bijna volledig gratis gewerkt.

De eerste 50.000 euro van de EnerGent spaarpot gingen naar een lening aan de Gentse Vooruit voor energiezuinige beglazing.

 De Buren van de Abdij in actie om energiecoöperaties ook in Vlaanderen mogelijk te maken. (foto: Bart Lasuy)

Het tweede project is ambitieuzer. Eneco bouwt straks langs de E40 in Melle twee windturbines. Na de oplevering zal EnerGent voor minstens 20% participeren.

Ondertussen heeft de energiecoöperatie nog andere windparkprojecten in het vizier. EnerGent onderzoekt ook de mogelijkheid om zonnepanelen te leggen op daken van verzorgingstehuizen, scholen en publieke gebouwen.

 

 

 

Wijkwerf: samen isoleren,
daar loop je warm voor


John Vandaele toont ons de Macharius-herberg, de ontmoetingsplek van de Buren van de Abdij. Op de achtergrond selecteert het Wijkwerf-team de best geschikte aannemers voor hun energiebesparend buurtproject.

Deze zomer lanceerde EnerGent, in samenwerking met middenveldorganisaties, een nieuw duurzaam project: Wijkwerf. Onder het motto ‘samen isoleren’ motiveert en helpt EnerGent de Gentse bevolking om hun woning energiezuiniger te maken. Alles begint met een buurtinfosessie. Geïnteresseerden kunnen hun woning laten screenen. Een op prijs/kwaliteit geselecteerde aannemer voert de isolatiewerken uit, waarbij EnerGent de werken opvolgt.

 

Hart genoeg? Bedankt voor uw feedback!

Wilt u hier graag meer over kwijt?
Stuur een mailtje naar: hartgenoeg@vdk.be

Bekijk hier de volledige VDK-nieuwsbrief 'Hart Genoeg?'