Elektrische auto’s delen met Partago voor een gezonde stad

Elektrische auto’s delen met Partago voor een gezonde stad

Partago is een jaar actief in Gent. Hun rijders/coöperanten zijn enthousiast: “Sinds ik elektrisch rij, stress ik minder in het verkeer.” Via hun smartphone reserveren en openen ze hun deelauto. Ze betalen transparant per minuut. VDK is Partago’s trotse bankier van het eerste uur. Want Partago, die zelf het FairFin Solidariteitslabel kreeg, koos bewust voor een duurzaam ethische bank met lokale verankering.

Voor een gezonde stad zonder stank.

Voor Joachim Jacob, de stichter van Partago, is autodelen een noodzaak in ons dichtbebouwde land. “Volgens een recente schatting wordt 1/3 van de oppervlakte in Gent ingenomen door auto’s. Die staan dan nog meestal stil. En als ze rijden zorgen ze voor stank en luchtvervuiling. De enige oplossing is elektrisch rijden op hernieuwbare energie. Zo rij je al voor 70% klimaatneutraal. En als je dan nog eens aan autodelen doet, loopt dit op tot 90%.”

In maart 2015 ging Partago van start. De eerste auto kwam er via crowdfunding. Intussen rijden in Gent 9 Partago auto’s. Die worden gedeeld door 35 gebruikers en 3 bedrijven. 

Je smartphone als autosleutel.

Partago ontwikkelde een eigen app voor gebruiksvriendelijk autodelen. Op je smartphone zie je waar de auto’s staan. Je koopt er ook boekingsminuten mee, reserveert je wagen en opent de deuren. Die technologie deelt Partago graag met zusterorganisaties, als ware activist voor de ‘sharing economy’. Partago werkt mee aan het opzetten van een Europees netwerk van coöperaties voor elektrisch autodelen. Het krijgt hiervoor de steun van REScoop.eu: de Europese federatie voor hernieuwbare energiecoöperaties.

Ook voor bedrijven en organisaties.

Autodelen kan zowel voor particulieren als bedrijven. Want privé wordt de deelauto vooral tijdens het weekend gebruikt. Terwijl bedrijven die vooral in de werkweek nodig hebben. Momenteel zet Thuishulp een Partago wagen in als poolcar voor haar vrijwilligers. En in Mesen deelt Solidariteit voor het Gezin een bedrijfsauto via de Partago app met de buurt.

Mee investeren met belastingvoordeel.

Partago telt momenteel 138 coöperanten. Wie mee wil investeren, geniet van een belastingvermindering tot 45% via de ‘Taksshelter voor Startende Ondernemingen.’ Partago kreeg van FairFin het Solidariteitslabel voor ethische investeringen. Een aandeel in de coöperatie kost 250 euro. Als erkende coöperatie kunnen burgers tot maximaal 20 aandelen kopen. Meer info en inschrijven op de website.

Deelrijden op zelfgeoogste energie.

Joachim Jacob geeft ons nog een primeur mee: “In 2017 starten we in Gent een uniek buurtproject. We willen er 5 elektrische deelauto's op 100% hernieuwbare energie laten rijden. Met de steun van Europa en coöperatieve partners als Ecopower en Energent oogsten we ter plaatse zonne-energie. Die slaan we op en gebruiken we onder meer voor de 5 Partago auto's.”

Hart genoeg? Bedankt voor uw feedback!

Wilt u hier graag meer over kwijt?
Stuur een mailtje naar: hartgenoeg@vdk.be

Bekijk hier de volledige VDK-nieuwsbrief 'Hart Genoeg?'