ABS Bouwteam doorbreekt de duurzaamheidsbarrière

ABS Bouwteam doorbreekt de duurzaamheidsbarrière

Stel, je droomt van het ultieme duurzame gebouw. Het biedt herwaardeerbare ruimte om te wonen, werken en winkelen. Het zorgt voor eigen energie, haalt warmte op 122 m diepte en stockeert er de zomerhitte. En dan bots je op de duurzaamheidsbarrière: de kostprijs loopt op met liefst 800.000 euro. Toch vond ABS Bouwteam de rendabele oplossing. Straks verrijst in Sint-Denijs-Westrem Absoluut Plaza. Voor de financiering staat vdk in.

Van goeie architectuur naar ethische bouwprojecten

Anton Gonnissen, de stuurman van ABS Bouwteam, startte zijn carrière als architect. Zijn ondernemingszin dreef hem naar het bedrijfsleven. Hij werd bouwer van meerwaardevilla’s

Liefde voor goeie architectuur blijft de drijfveer. Maar ook maatschappelijk verantwoord ondernemen blijkt goed te rijmen met de aannemerij. Door een zorgzame ruimtelijke ordening heb je echt impact op de samenleving, geeft Gonnissen aan: net als een dokter. Als voorbeeld haalt hij het ecologisch woonproject Light Falls in Melle aan: een nieuwe wijk, architectonisch uitgedokterd om een bloeiend sociaal weefsel te creëren. Dat schept een open woonsfeer, waar op straat nog gezellig gekletst wordt.

.

Hoe absoluut duurzaam kan je bouwen?

Met het Absoluut Plaza project zet ABS Bouwteam een nieuwe stap. Doel is om een futureproof gebouw neer te zetten. Daarom zijn de woon-, werk- en winkelfuncties aanpasbaar. En als Uber of Partago straks ons wagenbezit overbodig maakt, kan zelfs de ondergrondse parking dankzij zijn centrale lichtvide een nieuwe bestemming krijgen. Om de duurzaamheid ten top te drijven, ging Gonnissen te rade bij econoom Arne Schollaert. Die adviseerde om het gebouw ‘off-grid’ – los van het energienetwerk - volledig zelfvoorzienend te maken. Het produceert energie, recupereert regenwater en gebruikt onze Aarde als batterij. Uit 3,6 km boringen wordt warmte opgepompt. Het koelsysteem laadt de grond als warmtebatterij weer helemaal op. Een duurzame cirkel.

Hoe maak je 800.000 euro meerkosten goed?

ABS Bouwteam houdt het gebouw zelf in eigendom. Maar hoe kan je zo’n zware duurzame investering laten renderen? In het klassieke model heb je er als verhuurder belang bij om de bouw- en installatiekosten te beperken. De huurder draait toch zelf op voor de energiekosten.

Absoluut Plaza daarentegen hanteert een nieuw, duurzaam huurmodel. De huurder betaalt een forfait dat onder de marktprijs ligt. Daarin zijn alle kosten voor energie, verwarming en koeling inbegrepen. Omdat ABS Bouwteam dus zelf ‘Eandis en Engie Electrabel speelt’ laat het zijn duurzaam gebouw optimaal renderen. De zeer efficiënte warmtepomp vergt bovendien nauwelijks onderhoud. Gonnissen concludeert: eenmaal de kosten zijn terugbetaald, is dit een ‘win for life’.

Een duurzame innovatie waar vdk helemaal in meegaat

Als projectontwikkelaar moet Anton Gonnissen bij veel banken op de koffie. Zo kwam hij ook met vdk in contact. Daar ontdekte hij dat vdk dezelfde ethische principes hanteert. Wat hem ook charmeerde zijn de Gentse roots en de korte beslissingslijnen: ‘je krijgt snel feedback zonder veel tussenstations’. Zo zei vdk ook ‘ja’ om de volledige constructiewaarde van Absoluut Plaza te financieren.
Logisch: duurzaam rendement voor de lange termijn is ook waar vdk voor gaat.

Hart genoeg? Bedankt voor uw feedback!

Wilt u hier graag meer over kwijt?
Stuur een mailtje naar: hartgenoeg@vdk.be

Bekijk hier de volledige VDK-nieuwsbrief 'Hart Genoeg?'