Sparen en beleggen

Goed beleggen start met goed luisteren

Misschien verrast het je: maar een faire opbrengst voor jou is volledig verzoenbaar met duurzaam ethisch beleggen. Check hier de 'vdk code’.

Duurzaam ethisch beleggen huldigt dezelfde principes als Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Het gaat over verstandig winst opbouwen voor de lange termijn. Niet over gokken op snelle winst vol risico. Maar geduldig en weloverwogen kiezen voor optimalisatie van je middelen.

Gefundeerd advies begint met een goede babbel

 • Hoeveel risico zit er nu in de portefeuille van je bedrijf of organisatie?
 • Zijn je middelen goed verdeeld?
 • Zitten inkomsten en uitgaven in balans?
 • Wat zijn je plannen op korte en (middel)lange termijn?
 • Hoe snel heb je cash nodig?
 • Hoe fel fluctueert je cash situatie?

Op basis van die indicatoren stelt je vdk-adviseur een goed afgewogen mix van beleggingen voor. Neem rustig de tijd. Vraag een adviesgesprek aan en beslis daarna weloverwogen.

Sven Verstraeten, Frederik Matthijs & Xanthippe Van De Genachte,
vdk Relatiebeheerders

LEI-code: nieuwe identificatie voor rechtspersonen en ondernemingen

Beleggersbescherming, transparantie en risicobeheersing winnen steeds meer aan belang op de financiële markt en zijn ook voor vdk bank een prioriteit.

De wetgever legt in dit kader vanaf 3 januari 2018 een extra identificatieverplichting op aan alle rechtspersonen die transacties in financiële instrumenten, kortweg beleggingen, willen uitvoeren.

Concreet betekent dit dat vanaf 3 januari 2018 alle financiële instellingen iedere transactie in de betrokken financiële instrumenten moeten rapporteren aan een centrale toezichthouder in het kader van de nieuwe MiFID II rapporteringsverplichting.

Voor beleggingen van rechtspersonen en ondernemingen (= niet natuurlijke personen) zal hierbij verplicht een nieuwe identificatiecode, nl. de ‘Legal Entity Identificator (LEI)’ worden doorgegeven. Aan de hand van de LEI-code zal elke rechtspersoon wereldwijd kunnen worden geïdentificeerd via een unieke alfanumerieke code van 20 karakters.

Heeft uw onderneming geen LEI-code, dan kunnen vanaf 3 januari 2018 door uw bedrijf sommige beleggingstransacties niet meer worden uitgevoerd.

Klik hier voor meer informatie over de LEI-code.

Sinds enkele jaren zetten heel wat steden en gemeenten in op eerlijke handel en duurzame ontwikkeling. Deze toenemende aandacht voor duurzame ontwikkeling resulteert hoofdzakelijk in de aankoop van fairtrade producten en op de bewustmaking ervan bij de bevolking. Zo’n maatschappelijke rol werpt enkel en alleen maar haar vruchten af als het financieren van dergelijke activiteiten ook op een duurzame verantwoorde manier gebeurt. Beweging.net Oost-Vlaanderen roept daarom ook de lokale besturen op om te kiezen voor bancaire partners die hetzelfde duurzame pad bewandelen.

Stad Gent bijvoorbeeld, speelt een voortrekkersrol in duurzaamheid. Ze voert onder andere een duurzaam aankoopbeleid onder het motto ‘Stad Gent voorbeeldconsument.’ Ook in ethisch beleggen is Gent een echte pionier. Al in 2011 deed ze hiervoor een marktbevraging. Daarbij werd onder meer vdk uit 17 kandidaten uitgekozen om een belangrijk gedeelte van het werkkapitaal duurzaam ethisch te beleggen. Kiezen voor vdk is kiezen voor een partner die mee investeert in gemeenschapsopbouw en lokaal verankerde projecten. Een partner die duurzame relaties koestert.

Bekijk hier een aantal sprekende getuigenissen.

Snelle spaarwijzer

A. Moeten je middelen altijd beschikbaar blijven? Kies dan voor de spaarrekeningen van vdk bank
 

B. Kan je jouw middelen langer dan 1 jaar vast zetten? Kies dan voor de termijnrekeningen van vdk bank 
 

Termijnrekening

Spaar veilig met vaste rente voor een vaste periode. Zonder kosten.

Meer info

 • Voor middelen die je voor een vaste periode wenst te beleggen zonder minimuminlage
 • Belegging met vooraf bepaald vast rendement
 • 100% terugbetaling van het kapitaal + intresten op eindvervaldag
 • Geen instap-, uitstap- of beheerskosten

Comfortrekening

Flexibel en veilig sparen tegen vaste rente voor 1 tot 20 jaar.

Meer info

 • Risicoloos sparen op langetermijn: looptijd van 1 tot 20 jaar
 • Je combineert flexibiliteit met rendabiliteit
 • Vaste rente
 • Ideale oplossing voor uitbetaling groepsverzekering/pensioensparen

Vind je beleggen belangrijk?
Laat je goed adviseren.

Maak hier je raad-op-maat-afspraak