Een eigen stek

Alleen gaan wonen is een grote stap,
wij adviseren u graag zodat u de juiste beslissingen kunt nemen.

Huren

woonkrediet-family.jpgHuren biedt heel wat voordelen. Zo hebt u nog geen stevig basiskapitaal nodig om toch alleen te kunnen gaan wonen. U behoudt ook de flexibiliteit om ergens anders te gaan wonen wanneer u dat wil.
En als er iets moet hersteld worden, zijn de kosten voor de eigenaar. We zetten een aantal huurtips op een rijtje.

Meer info

 • Als u iets wilt huren, moet u vaak een huurwaarborg geven. Dit dient om de verhuurder te beschermen en wordt u terugbetaald aan het einde van het huurcontract. Deze huurwaarborg bedraagt 2 of 3 maanden huur, dus hou hier rekening mee in uw budget.
 • Vaak wordt er ook gevraagd dat u een brandverzekering afsluit, dus ook dit calculeert u maar beter in.
 • Vergeet ook de gas-, water en elektriciteitsaansluiting niet. Informeer u goed bij de verschillende leveranciers zodat u de juiste keuze kunt maken. Ook de tv- en internetaansluiting moet u zelf regelen.
 • Bespaar tijd en moeite en werk met een bestendige opdracht. Zo gaat u maandelijkse huur automatisch van uw rekening af.
 • Als u als koppel gaat samenwonen, kan het interessant zijn om een gemeenschappelijke rekening te openen voor de gezamenlijke kosten.

Woning kopen

Een woning kopen is voor veel mensen de grootste aankoop uit hun leven. U informeert u dan ook maar beter goed voor u er aan begint. U kunt dan ook altijd terecht in 1 van onze vestigingen voor advies op maat. Hier overlopen we nog eens een aantal aandachtspunten.

Meer info

 • Steek uzelf niet te zwaar in de schulden bij het kiezen van een woonkrediet. Van de aankoopprijs moet u toch 10 tot 25% kunnen betalen met uw eigen spaargeld (of met hulp van uw ouders). De maandelijkse afbetaling bedraagt ook maar beter niet meer dan 1/3 van het maandelijkse gezinsinkomen. Voor advies hierbij kunt u altijd terecht in uw VDK-vestiging.
 • Als u een woonkrediet moet afbetalen, is het belangrijk om uw budget zo goed mogelijk te beheren. Hou uw uitgaven goed in de gaten en probeer toch geld opzij te zetten terwijl u uw woonkrediet afbetaalt. U kunt in de toekomst altijd met onverwachte kosten af te rekenen krijgen, die u dan toch moet kunnen opvangen. Bekijk hiervoor onze spaarformules. U gebruikt ook best een bestendige opdracht, zodat er maandelijks automatisch een bedrag wordt overgeschreven naar uw spaarrekening.
 • Een ongeval is snel gebeurd, dus vergeet zeker geen brandverzekering af te sluiten. Informeer u goed bij de verschillende verzekeraars zodat u de juiste keuze kunt maken.
 • Open als koppel een gemeenschappelijke rekening voor de gemeenschappelijke kosten.
 • Bekijk hier voor welke premies u in aanmerking komt en vraag ze ook meteen aan.
 • Op notaris.be kunt u terecht voor een pak juridische en niet-juridische info over belangrijke levensmomenten.

Bouwen/Verbouwen

Een huis bouwen of verbouwen is vaak een lange weg. Het is dan ook belangrijk om u zo goed mogelijk voor te bereiden en de kosten zo goed mogelijk in te schatten. U kunt altijd bij onze specialisten terecht, zij gaan na welke oplossing het beste past bij uw situatie en budget. Ontdek alvast onze oplossingen.

Doe nu een online simulatie van uw hypothecair woonkrediet